2148814076

Říjen přeje sázení zeleniny, květin i stromků

Říjen je úžasným podzimním měsícem, během kterého ještě aktivně pracovat na zahradě. Stále můžete sázet některé rostliny, abyste si je mohli na jaře a v létě užít naplno. Naučte se, jaké druhy zeleniny, květin, keřů i stromů můžete snadno zasadit během října. Jestli něco z následujícího chcete pěstovat, brzy přijde nejlepší čas, kdy to ještě stihnete před začátkem zimy.

Zelenina

Ze zeleniny je podzim a konkrétně říjen ideální pro druhy, jako je česnek, cibule, špenát, polníček, salát nebo mrkev. Pro ovoce nejde o ideální období, protože během zimy zmrzne. Ovšem semínka zeleniny jsou chráněné uvnitř substrátu, takže se s nimi během zimních měsíců nic nestane. Na jaře budou připravené k rychlejšímu růstu, takže se zeleniny dočkáte dříve.

Mohlo by vás zajímat:  Vlašské ořechy jsou výbornou svačinkou, která naše tělo potěší. Skladovat se dají snadno po celý rok

Květiny

Cibuloviny, dvouletky nebo trvalky jsou ideální pro sázení během října. Tulipány, narcisy, krokusy, sněženky nebo hyacinty snadno zasadíte právě teď. Dvouletky, jako jsou macešky, sedmikrásky nebo hvozdíky také přežijí zimu a nádherně na jaře rozkvetou. Pivoňky, kopretiny nebo floxy patří mezi trvalky, které také snadno zvládnou zimu a na jaře krásně vykvetou.

2147636747
Zdroj obrázku: Freepik

Stromy a keře

Ovocné i okrasné keře nebo bobuloviny (rybíz, angrešt nebo maliny) klidně vysaďte během měsíce října. Na jaře rychle vykvetou a užijete si plody mnohem dřív než obvykle. Navíc při podzimním sázení budou míst rostliny ideální příležitost, aby pořádně zakořenily. Díky tomu nejen vydrží zimu, ale také budou na jaře mnohem silnější a zdravější.

Mohlo by vás zajímat:  Střídejte zeleninu, kterou pěstujete

Bylinky

Pažitka, tymián, máta nebo levandule se také může sázet na zahradě v říjnu. Nemusíte se zatím obávat mrazů. Na jaře se velmi rychle ujmou a porostou velmi rychle. Bylinky snadno přezimují a jsou velmi odolné vůči mrazům. Na jaře uvidíte, že rychle zakoření a uvidíte zelené výhonky. Zkuste proto na podzim zasadit také bylinky.

Zdroj: https://www.gardenersworld.com/plants/what-to-plant-october/
Přidat na Seznam.cz