15

Správně skladovaná rajčata vydrží déle čerstvá

Sezóna domácích rajčat je na konci. Jistě chcete, aby vám úroda vydržela velmi dlouhou. Na druhou stranu možná také potřebujete, aby vám část úrody ještě dozrála. V obou případech můžete využít pár jednoduchých tipů a triků, abyste toho dosáhli. Není na tom nic těžkého. Musíte se jen držet pár zásadních pravidel. Díky tomu si uchováte domácí (i kupovaná) rajčata po dlouhou dobu.

Nedávejte je do lednice

Dokud jsou plody pevné a nezralé, nedávejte je do lednice. Nízké teploty a vysoká vlhkost naruší strukturu i chuť. Místo toho je nechte venku na kuchyňské lince při pokojové teplotě, dokud nebudou naprosto zralá. Potom je můžete klidně umístit do lednice, ideálně do oddělené misky od ostatních druhů ovoce a zeleniny. Díky tomu udržíte rajčata čerstvá velmi dlouho.

Mohlo by vás zajímat:  Bramborová mouka vás ve štychu nenechá. Po skvrnách a zápachu nezůstanou ani stopy

Skladování při pokojové teplotě

Pokojová teplota, ideální pro rajčata, je kolem 20 stupňů. Nenechávejte je ovšem v blízkosti okna, protože nesmí být na přímém slunečním světle. Nezapomeňte je také postavit stopkou nahoru nebo je vlož do košíku, aby kolem nich mohl velmi dobře cirkulovat vzduch. Dokud nejsou kompletně zralá, nechte je na stinném místě na kuchyňské lince dozrát.

98320
Zdroj obrázku: Freepik

Zralá rajčata skladujte odděleně

Až rajčata kompletně dozrají, musíte je oddělit od ostatních. Je to velmi důležité, protože rajčata při zrání vylučují ethylen. Tato látka podporuje zrání také okolních rajčat. Jestli chcete, aby vám vydržela čerstvá po velmi dlouhou dobu, musíte je pravidelně kontrolovat a vyřadit na jiné místo. Nejlepší bude, když tato rajčata ihned zpracujete nebo je přesunete do lednice, kde se zpomalí jejich zrání.

Mohlo by vás zajímat:  Smaženice, bramboračka nebo omáčka: díky nasušení si můžete houby užívat po celý rok

Jak na rychlejší zrání?

Může se stát, že potřebujete rajčata zralá rychleji. V toto případě stačí, když je vložíte do papírového sáčku. Můžete k nim také přidat jablko nebo banán, které urychlí jejich zrání díky ethylenu. Velmi rychle si užijete dokonale zralá rajčata. Dokonce tímto způsobem můžete zajistit, že ze zelených nebo napůl červených získáte kompletně červené a velmi chutné plody.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/veggies/tomatoes/how-to-store-tomatoes
Přidat na Seznam.cz