Chestnuts Peeled Pieces Lying Maple Leaves Studio Photography

5 kreativních způsobů, jak využít kaštany v domácnosti

Podzim je časem, kdy příroda začíná svými štědrými dary plnit lesy a zahrady. Jedním z těchto darů jsou kaštany, které na stromech dozrávají a padají na zem. Mnoho lidí však neví, co s nimi dělat, kromě klasické hry házení do vody nebo dělání zvířátek. Poradíme vám, jak je můžete využít u sebe doma. Neuvěříte, na kolik způsobů je můžete použít.

Vytvořte přírodní dekorace

Kaštany jsou přírodním pokladem, který můžete využít k vytvoření krásných dekorací. Zkuste například nasbírat několik kaštanů a vytvořit z nich originální středovou ozdobu na stůl. Můžete je kombinovat s listy, větvemi nebo květinami a vytvořit jedinečný podzimní aranžmá.

Mohlo by vás zajímat:  Několik nezbytných kroků, které připraví zahradu na zimu

Vytvořte si vlastní hračky

Kaštany jsou také skvělým materiálem pro výrobu vlastních hraček. Pomozte dětem vytvořit malé postavičky, autíčka nebo jiné výtvory. Stačí trochu fantazie, barvy a nějaké malé doplňky, a můžete spolu strávit zábavné odpoledne.

Chestnut 2740751 1280
Zdroj obrázku: Pixabay

Připravte si přírodní potpourri

Kaštany mají příjemnou vůni, kterou můžete využít k přípravě přírodního potpourri. Stačí je usušit a umístit do malých sáčků nebo dóz, a budete mít doma přírodní osvěžovač vzduchu, který zároveň pěkně vypadá. Vydrží vám to po celý podzim.

Mohlo by vás zajímat:  Uchovejte si semínka z vlastní sklizně pro příští rok a těště se znovu na bohatou úrodu

Vytvořte si hřiště pro hmyz

Kaštany mohou být také užitečné pro hmyz ve vaší zahradě. Brouci a další hmyz rádi žijí v dutých kaštanech. Pokud vytvoříte malé hmyzí hotelové pokoje, pomůžete udržet biodiverzitu ve vašem okolí. Navíc je to skvělý způsob, jak naučit děti o hmyzu a přírodě.

Vytvořte si vlastní kaštanový krém

A konečně, kaštany můžete využít i v kuchyni. Vytvořte si vlastní kaštanový krém, který můžete použít jako přílohu k masu nebo jako pomazánku na chléb. Stačí uvařit kaštany, oloupat je a rozmixovat s trochou másla a koření podle vaší chuti. Podle některých odborníků jsou kaštany skvělé také na klouby a můžete si z nich připravit tinkturu nebo krém na klouby.

Zdroj: https://www.boddels.de/en/blog/lifestyle/5-diy-ideas-for-chestnuts
Přidat na Seznam.cz