Hands Male Gardener Cultivate Geranium Plant Balcony Box

Rostliny vhodné k výsadbě na podzim: Plánujte nyní pro krásu jara

Podzim je pro mnoho zahradníků obdobím přemýšlení o konci sezóny. Opadávající listí a chladnější teploty jako by naznačovaly, že je čas zahradu „zabalit“ do zimního spánku. Avšak pro ty, kteří touží po explozi barev a života na jaře, je právě podzim ideálním časem pro výsadbu některých druhů rostlin. V tomto článku prozkoumáme, které rostliny jsou ideální k výsadbě na podzim a jak tato pečlivá příprava vytvoří nádhernou jarní zahradu.

  1. Cibuloviny: Podzim je nejlepší čas pro výsadbu většiny jarních cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty, krokusy, sněženky a irisy. Tyto rostliny potřebují období chladu, aby mohly na jaře úspěšně vyrašit a kvést. Vysazujte je do dobře odvodněné půdy a na plném slunci nebo v polostínu, v závislosti na specifických požadavcích vybraných druhů.
  2. Trvalky: Mnoho trvalek preferuje výsadbu na podzim, protože chladnější teploty a deštivější podmínky pomáhají rostlinám zakořenit, aniž by byly stresovány horkem letních měsíců. Mezi tyto rostliny patří hosty, čechravy, třapatky, aechmey a mnoho dalších. Výsadba na podzim také často odhaluje skutečné kontury zahrady, což umožní plánovat rozložení a design s větší přesností.
  3. Stromy a keře: Podzim je také ideální čas pro výsadbu některých druhů stromů a keřů. To je doba, kdy se mnoho rostlin připravuje na dormanci (zimní spánek) a energie se přesouvá z větví do kořenů. Mezi stromy vhodné pro podzimní výsadbu patří javory, jasany, topoly a mnoho ovocných stromů. U keřů můžete zvážit výsadbu růží, hortenzií nebo zlatic.
  4. Okrasné trávy a byliny: Některé druhy okrasných trav, jako je ozdobnice nebo pampeliška, se na podzim vysazují pro nejlepší výsledky. Stejně tak mnoho bylin, jako je saturejka, levandule, rozmarýn a tymián, ocení výsadbu v tomto chladnějším období, protože jim to dává čas na rozvoj silného kořenového systému před zimními měsíci.
Mohlo by vás zajímat:  Plánujete skleník? Na toto byste neměli zapomenout

Při výsadbě na podzim je důležité pamatovat na několik klíčových faktorů. Zajistěte, aby nově vysazené rostliny měly dostatek vody až do prvního mrazu, aby mohly řádně zakořenit. Pokud žijete v oblasti s drsnými zimami, možná budete chtít chránit rostliny mulčováním nebo výsadbou v chráněnějších oblastech zahrady.

Plánování a práce, které věnujete své zahradě na podzim, se vám bohatě odmění na jaře, kdy se vaše zahrada promění v barevný, živý prostor. Investice času a úsilí nyní znamená, že budete moci jaro uvítat s otevřenou náručí a krásnou zahradou.

Přidat na Seznam.cz