Closeup Male Hands Put Fresh Bread Old Rustic Table Black Background With Copy Space Your Text

Ze staršího chleba lze připravit hnojivo vhodné především pro rajčata

Rostliny na zahradě potřebují ke svému zdárnému prospívání dostatek světla, tepla, vody i živin. Ty dodáme pomocí hnojiva. Lze použít průmyslově vyrobené, které zakoupíme v hobby prodejnách zaměřených na zahradu. Kdo přemýšlí ekonomicky a ekologicky, bude spíše využívat to, co najde doma. Kupodivu je hnojivo možné vyrobit i ze starého chleba. Jak na to?

Účinné chlebové hnojivo

Starý chléb, pokud ho nesníme, většinou končí v odpadkovém koši. Je to škoda, protože ještě může dobře posloužit. Chlebové hnojivo prospívá například rajčatům, u kterých podporuje vývoj kořenového systému, a tím příznivě ovlivňuje jejich růst a odolnost. Starý chléb obsahuje kvasinky a další užitečné živiny, jež rostlinám prospívají. Jako hnojivo ho lze použít nejen na rajčata, ale také na okurky, papriky, cibuli či brambory.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen krásná dekorace. Pokojové rostliny zlepšují zdraví, uklidňují a přináší dobrou náladu

Jak vyrobit hnojivo ze starého chleba

Starý chléb nevyhazujte, ale schovávejte ho. Nakrájejte ho na malé kousky a zalijte asi 5 litry vody na půl bochníku chleba. K tomu je třeba dodat asi 5 ml roztoku jódu. Lze ho doplnit také dřevěným popelem či trávou. Chléb nechte máčet ve vodě přes noc a pak přeceďte, abyste získali kompaktní tekutinu. Tento roztok pak budete aplikovat jako hnojivo na rostliny.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak často používat chlebové hnojivo

Při hnojení chlebovým hnojivem je třeba dávat pozor na to, abyste rostliny nepřehnojili. Stačí ho aplikovat asi třikrát během deseti dnů. Pak byste měli udělat pauzu v trvání dvou týdnů. Následně lze v hnojení pokračovat do doby, než se na rostlinách neobjeví první rajčata. V této fázi růstu už toto hnojivo potřebovat nebudete.

Mohlo by vás zajímat:  Úmornému žehlení může být konec ještě dnes. Klíčem je správné praní a sušení

Chlebové hnojivo podpoří svým obsahem živin tvorbu plodů, což je zejména u rajčat žádané. Obsahuje totiž aktivní stopové prvky, vitamíny skupiny B, vitamín D a zinek, dusík, draslík, hořčík a fosfor.

Zdroj: https://www.myweekendplan.asia/start-turning-your-leftover-bread-into-a-fertilizer/
Přidat na Seznam.cz