Decembrist Schlumberger Buckley Epiphytic Cactus Plant Family Flowering Winter Flower Schlumberger Flower Decembrist

Vánoční kaktus rozzáří v zimě domov nádhernými kvítky. Kvůli některým chybám ale nepokvete

Rostlina známá jako vánoční kaktus má krásné malé kvítky po celou zimu a můžete se z ní těšit po všechny chladné měsíce. To je velmi netradiční, protože většina rostlin kvete během jara nebo léta. Stejně jako u každé jiné rostliny i zde musíte vědět, jak se o ni správně starat, aby byla zdravá a potěšila vás svými nádhernými kvítky. Podívejte se, co tato netradiční rostlina potřebuje, aby byla skutečně spokojená, zdravá a správně prospívala.

Žádné změny a střídmá závlaha

Pamatujte, že vánoční kaktus nemá rád změny. Vždy na ně bude reagovat špatně, což se může projevit na jeho zdraví a vzhledu. Jakmile si ho přinesete domů, určete mu jedno místo, ze kterého rostlinu již nebudete přesouvat. Když ho budete častěji přemisťovat, může přijít o všechny pupeny. Ideální je postavit ho na světlé místo (ale ne na přímé sluneční světlo) a dál s ním nehýbat.

Mohlo by vás zajímat:  Léčivka aloe patří do každého domova. Roste rychle, ale přesazování je snadné

Se zaléváním na něj musíte také opatrně. Rostlina nemá ráda vodu ležící v zemi. Je zapotřebí ji proto zalévat, jen když je půda mírně suchá. Dobré je ovšem ji jednou týdně postříkat vodou z lahve s postřikovačem, protože má ráda vlhký vzduch. Samotná půda by ovšem neměla být nikdy příliš vlhká, ale ani příliš suchá. Mnohem lepší je zalévat ji častěji, ale po menších dávkách.

Zdroj obrázku: Freepik

Správný odpočinek

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale i rostliny si potřebují odpočinout. Nezáleží přitom, jestli jde o pokojové, nebo venkovní květiny. Jakmile kvetoucí rostlina přestane kvést, což se děje obvykle na přelomu února a března, přesuňte kaktus na velmi chladné místo. Nejlepší je teplota asi 10 stupňů Celsia. Jakmile bude půda velmi suchá a stonky rostliny se začnou měnit, dál ji nezalévejte, ale jen jemně navlhčete.

Mohlo by vás zajímat:  Nekupujte nové rostliny. Namnožte si jednoduše ty, co už máte doma

Co se stane, když vánoční kaktus přelijete? Když ho budete zalévat příliš často, mohou kořeny hnít. To se děje hlavně v případě, že je rostlina v chladu a mokru. Jediným řešením, které může vaši oblíbenou rostlinku zachránit, je přesazení květiny do zcela nového substrátu. Nejlepší je ten, který je určen pro kaktusy.

Zdroj: https://succulentsbox.com/blogs/blog/how-to-make-christmas-cactus-bloom-several-times-a-year
Přidat na Seznam.cz