Garlic 3419544 1920

Domácí česnek je třeba správně skladovat, chyby ovlivní jeho chuť i sílu

Česnek patří mezi nejoblíbenější koření nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Lze jej použít v různé formě. Například naložit do oleje a vytvořit dokonalou a chuťově výraznou zálivku, našušit jej, upéct či jednoduše přidat do polévek a mas. Jenže když máte přebytek česneku a nemáte ho kam uložit, jistě se vám bude hodit pár tipů, jak tuto chuťově dokonalou zeleninu uchovat.  

Jak uchovávat česnek

Pro česnek je samozřejmostí chladné prostředí a suchý vzduch. Dokonale může posloužit i domácí temná spíž. Zde můžete česnek uložit do košíku či papírového sáčku. Snažte se česnek mírně rozložit. Pokud bude česnek opravdu na temném místě, zabráníte brzkému klíčení. Pokud máte česnek z vlastní zahrádky, měli byste ho nechat proschnout a potom uskladnit. Česnek nedoporučujeme skladovat v lednici. Do lednice může jít tehdy, až jej oloupete anebo nasekáte. Neloupaný by mohl chytit plíseň, a to jistě není ideální pro vaše zdraví.   

Mohlo by vás zajímat:  Cibule je základem kuchyní po celém světě
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Skladování česneku v zimním období

Další možností, jak česnek uchovat v zimním období, bude jednoduchý. Nastrouhejte jej nebo nemačkejte a naložte do zavařovací sklenice společně se solí. Takto naložený česnek musí být umístěn po celou dobu v ledničce. Další způsob je naložení oloupaného česneku v olivovém oleji. K oleju můžete přidat papričky a mít tak dokonalý doplněk k těstovinám nebo jiným pokrmům. Možná, že byste mohli takto naložený česnek využít i pro někoho blízkého jako dárek. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak skladovat medvědí česnek

Medvědí, tedy divoký česnek je rostlý pouze ze zelených listů. A ty jsou dokonalou a lahodnou zeleninou pro různé saláty nebo klidně i na chleba. Takový česnek lze v lednici uchovat pouze pár dnů. Jestliže si chcete užívat delší čas jeho výraznou a skvělou chuť, a také dokonalé účinky pro zdraví, vyrobte z něj pesto. K tomu budete potřebovat jemně nasekané listy česneku, sůl, pár kapek citronu a olivový olej. Smíchejte suroviny a poté je umístěte do vyvařených zavařovacích lahví.  

Přidat na Seznam.cz