29490

5 oblíbených způsobů, jak uchovat bylinky přes zimu

Skladování bylinek přes zimu je jedinečný způsob, jak si na nich pochutnat během celého roku. Jejich čerstvost poměrně snadno udržíte i mimo hlavní sezónu. Existuje hned několik možností, jak je konzervovat a uchovat na celé měsíce. Díky tomu je můžete kdykoli použít při vaření nebo pečení a obohatit chuť každého pokrmu, který připravíte ve své kuchyni.

Sušení

Tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj, majoránku, mátu a další byliny velmi snadno usušíte. Použít můžete sušičku na potraviny, troubu nebo sušení na slunci. V každém případě je poté uzavřete do hermeticky uzavíratelných nádob, protože se k nim nesmí dostat žádná vlhkost.

Mohlo by vás zajímat:  Nasbírejte si vlastní léčivé bylinky, využít je můžete na mnoho způsobů

Mražení

Petržel, bazalku, kopt, pažitku, koriandr, estragon nebo libeček můžete s klidným srdcem zamrazit. Jen je vložte do vhodné nádoby nebo sáčku nasekané na menší kousky a vložte do mrazáku. V tomto případě se skvěle hodí hlavně do polévek nebo omáček, protože se při vaření rozmrazí.

2147859443
Zdroj obrázku: Freepik

Pesto

Z bazalky, petržele, koriandru, pažitky nebo kopru si můžete připravit vynikající pesto. Stačí byliny nasekat, přidat olivový olej, sůl a možná i pár dalších surovin (česnek, ořechy parmazán) a poté rozmixovat na hladkou směs. Hotové pesto skladujte v malých nádobách a zmrazte.

Mohlo by vás zajímat:  Vyrazit na medvědí česnek může skončit pokutou nebo otravou. Domácí bylinka je k nezaplacení

Nakládání do oleje nebo octa

Rozmarýn, tymián, bazalku, estragon nebo oregano můžete také naložit do oleje nebo octa. Čerstvé a suché byliny vložte do sklenice a zalijte kvalitním olivovým olejem. Tím získáte ochucený olej, který lze použít pro marinády, dresinky, vaření i pečení. Stejný postup můžete udělat také s octem.

Solná bylinná směs

Nakonec můžete zkusit také bylinkovou sůl. Použít můžete prakticky jakoukoli bylinu. Stačí je nasekat, smíchat s hrubozrnnou solí a uložit do sklenice. Skladujte je na suchém místě a dodejte jedinečnou chuť každému pokrmu, do kterého se pustíte ve své kuchyni. Přejeme dobrou chuť během celé zimy!

Zdroj: https://www.seriouseats.com/the-best-way-to-store-fresh-herbs-parsley-cilantro-dill-basil
Přidat na Seznam.cz