Skladování brambor je trochu složitější, než se na první pohled může zdát. Jestli chcete zajistit, aby nepřišla žádná hniloba nebo klíčení brambor, musíte dodržovat pár pravidel. Není na tom nic těžkého, ale musíte se nad nimi trochu zamyslet a začlenit je do svých zvyků. Jakmile se je naučíte správně skladovat, prodloužíte jejich životnost a kvalitu. Jak na to? Zvolte správné brambory V první řadě si musíte zvolit pro skladování správné kousky. Musí být zdravé, bez poškození, známek hniloby nebo plísně. Brambory s oděrkami, prasklinami nebo podivnými skvrnami vám jistě nevydrží dlouho, i když je budete skladovat správně.
Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování organismu. Navíc působí proti rakovině a zrychluje metabolismus. Jaké další vlastnosti má? Špenát je jednoletá zelenina, která pochází z oblastí jihozápadní Asie a pro potravinářské účely se pěstuje v mnoha částech světa. Tato rostlina dorůstá výšky až padesáti centimetrů a vzhled špenátu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Tato zelenina je vděčná na pěstování a nevyžaduje složitou péči. Co obsahuje?
Začlenit do svého jídelníčku zeleninu je klíčové pro zdraví každého dospělého i dítěte. Výběr zeleniny je velmi důležitý, ale vašemu zdraví prospěje prakticky každý druh. Jestli si chcete užít největší množství benefitů, vitamínů a minerálů, měli byste si dát (alespoň jednou za čas) tyto druhy zeleniny. Když je budete mít pravidelně, zvyknou si na ně i vaše děti! Listová zelenina a brokolice Saláty všeho druhu, mangold, rukola, polníček a mnoho dalších jsou základem zdravé stravy. Obsahují kyselinu listovou, železo, vlákninu a mnoho vitamínů (C, K). Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, takže na ni nesmíte zapomínat.
V kuchyni se řepa používá strouhaná, vařená, pečená, smažená, nakládaná a ještě na mnoho jiných způsobů. Bez ohledu na to, jakou verzi červené řepy si vyberete, bude to pořád dobrá volba. Červená řepa má mnoho cenných vlastností. Zlepšuje fungování oběhového systému. Proto se vyplatí ji zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Vlastnosti červené řepy Červená řepa je velmi populární a široce pěstovaná zelenina. V obchodech je k dispozici po celý rok a stojí za to využít její dostupnosti. Červená řepa obsahuje vitamíny C, B1, PP a makro- a mikroelementy. Je obzvláště bohatá na vápník, hořčík, sodík a draslík.
Rajčata, zejména ta domácí, jsou tím nejlepším zdrojem vitaminů a minerálů. Navíc báječně chutnají. Můžete je jíst syrová nebo si je upéct. Existuje spousta variant, jak si rajčata vychutnat. Velmi často je kombinujeme s jinými druhy zeleniny, ale dávejte si pozor, jaké vyberete. Některé kombinace nejsou pro zdraví vhodné. Kombinací s jinou zeleninou ztrácí živiny Rajčata mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují velmi málo kalorií, uhasí žízeň a také jsou plná draslíku, který je důležitý pro práci srdce. O to se musíme pravidelně starat, protože potřebuje fungovat na sto procent. Proto se vyplatí sáhnout po rajčatech v horkých letních dnech.
Čerstvé bylinky můžete mít neustále po ruce, když si je budete pěstovat doma na parapetu. Je to velmi jednoduché a ušetříte tím poměrně dost peněz. Největším benefitem je ale fakt, že budete mít mnohem chutnější pokrmy. V interiéru si můžete pěstovat také některé druhy zeleniny, a to během celého roku. V létě ale budete mít samozřejmě největší možnosti a úrodu. Zvolte správné plodiny Pěstování bylinek a zeleniny v interiéru je skvělým způsobem, jak si zajistit čerstvé a aromatické suroviny ve své kuchyni. Pro pěstování bylinek na parapetu se skvěle hodí bazalka, máta, petržel nebo rozmarýn.
Toužíte po domácím česneku, který si sami vypěstujete, ale nemáte vlastní pozemek nebo dostatek záhonů? Nebo vám snad utekl termín, do kterého se doporučuje česnek ven vysadit? Není vůbec nic ztraceno, tato oblíbená zelenina se může pěstovat také doma v květináči. Pěstování česneku je nadmíru snadné, k tomu je lákavá vlastní úroda aromatické zeleniny, která chutná skvěle na topinkách i v připravené polévce či pomazánce. A jak na to? Postupujte krok za krokem podle návodu! Pozdní podzim je ideální čas Ideální dobou pro sadbu česneku je pozdní podzim, od října do začátku prosince je možné začít.
Rajčata jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších a nejvíce konzumovaných zelenin na světě. Tato šťavnatá a plná chutí zelenina je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů po celém světě, a to z několika důležitých důvodů. Proč jsou rajčata tak oblíbená a proč jsou považována za královnu zeleninové zahrady? 1. Skvělá chuť a všestrannost: Jedním z hlavních důvodů, proč jsou rajčata tak oblíbená, je jejich skvělá chuť. Rajčata mohou být sladká, kyselá, pikantní nebo dokonce umami, což jsou všechny chutě, které potěší naše chuťové buňky.