V kuchyni se řepa používá strouhaná, vařená, pečená, smažená, nakládaná a ještě na mnoho jiných způsobů. Bez ohledu na to, jakou verzi červené řepy si vyberete, bude to pořád dobrá volba. Červená řepa má mnoho cenných vlastností. Zlepšuje fungování oběhového systému. Proto se vyplatí ji zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Vlastnosti červené řepy Červená řepa je velmi populární a široce pěstovaná zelenina. V obchodech je k dispozici po celý rok a stojí za to využít její dostupnosti. Červená řepa obsahuje vitamíny C, B1, PP a makro- a mikroelementy. Je obzvláště bohatá na vápník, hořčík, sodík a draslík.
Rajčata, zejména ta domácí, jsou tím nejlepším zdrojem vitaminů a minerálů. Navíc báječně chutnají. Můžete je jíst syrová nebo si je upéct. Existuje spousta variant, jak si rajčata vychutnat. Velmi často je kombinujeme s jinými druhy zeleniny, ale dávejte si pozor, jaké vyberete. Některé kombinace nejsou pro zdraví vhodné. Kombinací s jinou zeleninou ztrácí živiny Rajčata mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují velmi málo kalorií, uhasí žízeň a také jsou plná draslíku, který je důležitý pro práci srdce. O to se musíme pravidelně starat, protože potřebuje fungovat na sto procent. Proto se vyplatí sáhnout po rajčatech v horkých letních dnech.
Březen je prvním jarním měsícem, během kterého můžete znovu začít s prací na zahradě. Hodně záleží na počasí a teplotách, které budou v březnu panovat, ale jde o skvělý čas, kdy můžete začít s výsadbou některých rostlin. Musíte jen myslet na to, že nesmí být mráz, teploty se musí držet stabilně nad nulou a půda by neměla být příliš vlhká. Co můžete zasít již na počátku jara? Salát Ledový salát, listový salát, rukola nebo šťovík patří mezi plodiny, které můžete vysadit velmi brzy. Jsou velmi odolné, takže se jim bude dařit i při nízkých teplotách na začátku jara.
Červená řepa je natolik zajímavou a extrémně zdravou potravinou, že má dokonce svůj den. Slaví se 24. listopadu a není divu, že se jí dostalo takové pocty, protože patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec, k tomu stojí jen pár korun. Obdobně jako dýně se tak dostává na výsluní a připravuje se vařená, dušená, pečená nebo sterilovaná a přidává se do nejrůznějších pokrmů. Odborníci radí též užívání šťávy z červené řepy, která podporuje obranyschopnost těla a harmonizuje krevní tlak. Jak se připravuje a proč ji nemohou užívat všichni?
Chytrá a vyvážená strava s čerstvou zeleninou, jakož i klíčky a nakládanými potravinami je klíčem ke zdraví a lepšímu vzhledu. Díky čerstvým salátům můžete svému tělu dopřát velké množství živin a dopomoci si tak k lepšímu fungování organismu. Odraz stavu těla Kůže je největší orgán lidského těla. Je vystavena škodlivým faktorům zvenčí i zevnitř těla. Jak známo, pokožka odráží stav vnitřních orgánů a celkové zdraví.
Brokolice si ceníme především kvůli zajímavé chuti a skutečnosti, že se z ní dá připravit nespočetně velké množství jídel. V dnešním článku vám vysvětlíme, proč stojí za to zavést brokolici do stravy a kdo by ji naopak neměl konzumovat. Co brokolice obsahuje Jednou z největších výhod brokolice je obsah živin. Zelená zelenina je jednoduše nabitá širokým rozsahem vitamínů, minerálů, vlákninou a jinými bioaktivními sloučeninami. Brokolice obsahuje vysoké dávky antioxidantů, proto vykazuje protirakovinné vlastnosti. Antioxidanty jsou molekuly, které inhibují nebo neutralizují poškození buněk způsobené volnými radikály.
Pěstování rajčat zvládnou i začátečníci. Odrůdy rajčat nabízejí širokou škálu chutí, tvarů a barev. Cherry rajčata pro své snadné pěstování a chuťovou rozmanitost, San Marzano pro dokonalé omáčky, Brandywine pro tradiční chuť a Indigo Rose pro neotřelé barvy a zdravotní výhody. Při výběru odrůd zvažte nejen chuťové preference, ale i podmínky vaší zahrady a osobní preference v kuchyni. Cherry rajčata – Pro bohatý úrodu a chuťovou rozmanitost Mezi nejplodnější a zároveň oblíbené odrůdy patří cherry rajčata. Tyto malé, sladké plody jsou známé svou výraznou chutí a odporem vůči nemocem. Cherry rajčata rostou v hroznech a nabízejí různorodé barvy a tvary.
Zkažené nakládané okurky poznáte podle jejich charakteristické vůně. Zápach ale není jediným signálem. Existují i další znaky, při kterých byste se neměli o konzumaci nakládaných okurek vůbec pokoušet. Můžete si přivodit nepříjemné zdravotní problémy, což vám za pár nakládaných okurek jistě nestojí. V jakém případě okurky ihned odložit a vůbec je nedávat do úst? Jak poznáte zkažené okurky? Nakládané okurky jsou velmi zdravé. Snižují cholesterol, podporují imunitu i trávicí systém. Tato zelenina chutná skvěle k masu i v salátu. Navíc obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje ke správnému fungování.