Hand Holdong Wooden Basket Garden Plums Wooden Table

Švestková tinktura v zimě zahřeje, ale především udrží spokojené trávení a dobrou náladu

Švestky jsou lahodné ovoce, ze kterého si můžete připravit nejen sladké dezerty nebo knedlíky, ale také tinkturu, kterou oceníte především v zimě nebo na podzim. Tinkturu můžete připravit několika způsoby, my vám poradíme, jak na to. Vlastnosti švestkové tinktury jsou velmi prospěšné pro lidský organismus.

Švestky už od pradávna fungují jako projímadlo

Švestky jsou známé především v lidovém léčitelství. Používají se jako projímadlo. Obsahují pektin, který pomáhá zbavovat trávicí systém nežádoucích usazenin a toxinů. Kromě toho jsou švestky plné vitaminů A, C nebo B. Pokud budete švestky konzumovat pravidelně, svému tělu doplníte draslík, fosfor nebo vápník. Švestky mohou ochránit například před srdečními chorobami.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata můžete využít i jinak, než říká okolí. Ušetříte mnoho hodin práce

Švestková tinktura znásobuje všechny tyto benefity. Můžete ji nazvat také švestkovým likérem. Zlepšíte si trávení, můžete ji užívat například po těžkém jídlem. Pročistí trávicí trakt a pozitivně ovlivní také vaši náladu. Tinktura má hřejivé vlastnosti, což oceníte především v zimě. Alkohol byste ale měli pít v malé míře. Představíme recept, díky kterému si tinkturu vyrobíte sami doma.

Zdroj obrázku: Freepik

Nebudete potřebovat mnoho surovin

Receptů je velmi mnoho a není snadné odhalit ten nejlepší. Proto je dobré postupovat podle svého uvážení. Můžete tinkturu vyrobit z vodky nebo jiné lihoviny, někdo míchá i více druhů alkoholu dohromady. Na přípravu našeho likéru budete potřebovat kilogram zdravých švestek, půl kilogramu cukru a půl litru lihoviny. Nejdříve si švestky umyjte, poté je zbavte pecky, ovoce nakrájejte a dejte do sklenice. Zasypte cukrem, nádobu zavřete a dejte na 2–3 dny na stranu, aby ovoce pustilo šťávu.

Mohlo by vás zajímat:  Zlatavý džem z jarních květů pročistí tělo od škodlivých toxinů. Přípravu zvládne úplně každý

Přidejte lihovinu a dejte do chladu na 3–4 týdny. Míchejte dřevěnou lžící nebo zkoušejte sklenici protřepat. Po této době je nutné tinkturu přefiltrovat. Můžete na to použít gázu nebo filtrační papír. Nechte likér na tmavém a teplém místě alespoň tři měsíce, ale nejchutnější bude švestkový likér až po půl roce zrání. Pokud chcete mít tinkturu více suchou, musíte dát méně cukru.

Zdroj: https://en.farmforage.com/5766-how-to-prepare-a-tincture-of-plums-on-vodka-and-how-i.html
Přidat na Seznam.cz