Fresh Prune Dried Prune Wooden Board Wall

Sušené švestky budou po ruce po celý rok. Snadno si je připravíte v obyčejné troubě

Větší úroda švestek? Kromě vynikajících povidel a svařených švestek si můžete připravit na zimu zásobu sušeného ovoce. Ze sušených plodů si v sychravém období můžete upéct koláče, připravit kompot nebo nachystat hostům jednohubky v kombinaci se slaninou. Sušené švestky mají dokonce i některé výhody navíc oproti čerstvým. A zatímco v minulosti se sušily švestky na speciálně vyrobených roštech, dnes lze stejného výsledku dosáhnout rychleji v troubě. Jak na to?

Výhody sušených švestek

Mít zásobu sušeného ovoce na zimu přináší nejen velké finanční úspory, protože v zimním období jsou tyto komodity drahé, a na koláč, do kompotu nebo do dezertu lze použít sušené. Sušené švestky mají oproti čerstvým navíc více vlákniny, jsou skvělé na trávení a ze střev odstraňují toxické usazeniny. Dokonce zbavují plynatosti a harmonizují trávení, nehrozí proto zácpa. Obsažený pektin současně napomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu. Toto sušené ovoce k tomu obsahuje fosfor a draslík, důležité minerály pro fungování organismu.

Mohlo by vás zajímat:  Lednice uchovává potraviny dlouho čerstvé, ne všechny druhy ovoce a zeleniny do ní však patří
Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit švestky na sušení

Po samotném sběru švestek je nutné vybrat vhodné kusy na sušení, které nejsou otlučené, červivé, nebo snad nahnilé. Švestky lze vypeckovat, rozdělit nebo sušit celé. Ještě před samotným sušením v troubě je ale vhodné švestky blanšírovat, což je proces ponoření do horké vody na dobu 60 sekund a poté se přesypou do misky se studenou vodou. Po blanšírování budou mít švestky měkčí slupku.

Do trouby s nimi!

Připravené švestky se rozloží na rošt a vloží do trouby vyhřáté na 50 °C na 45 minut. Po uplynutí času se vyjmou a nechají vychladnout. Poté se opět vloží do předehřáté trouby a tento proces se opakuje se zahřátím a vychladnutím celkem dvakrát nebo třikrát. Kdy jsou švestky hotové? Ve chvíli, kdy z nich již nevytéká šťáva, přijde závěrečné sušení při teplotě 70 °C na 45 minut. Po vychladnutí se ukládají do skleněné uzavíratelné nádoby.

Zdroj: https://domesticdreamboat.com/dry-prunes-without-food-dehydrator/
Přidat na Seznam.cz