Smaženice, bramboračka nebo omáčka: díky nasušení si můžete houby užívat po celý rok
Houby jsou vynikající, při sběru zcela zadarmo a obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro náš organismus. Houby mají vysokou nutriční hodnotu, kterou si můžete uchovat i na zimní měsíce, když je správně usušíte a budete je dobře skladovat. Existuje přitom hned několik způsobů, jak si je můžete jednoduše usušit doma.
Jak připravit houby na sušení?
Příprava na sušení hub je velmi jednoduchá. V první řadě musíte vyrazit do lesa. Až budete mít sbírku hub doma, nezapomeňte je pořádně očistit. Vodu na ně ale nepoužívejte. Hodně lidí je oplachuje, ale to jen prodlouží dobu sušení, protože jsou houby plné vody, které se potřebujete zbavit. Potom je nakrájejte na plátky silné 0,5 až 1 centimetr.
Houby sušené v troubě nebo na slunci
Asi nejjednodušší metodou sušení hub je použití trouby. Houby rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 50 stupňů a nechte trochu otevřená dvířka. Další možností je sušení na slunci. Na to musíte mít ale štěstí na krásné počasí. Houby stačí rozložit na cedník nebo rošt a nechat je na slunci. Musíte ale počítat s tím, že bude tato metoda trvat poměrně dlouho.
Pomůže vám radiátor, kamna i sušička
Metodou našich babiček, kterou si možná pamatujete z dětství, je navlečení hub na nit. Tu můžete zavěsit nad kamna, sporák nebo radiátor. Také v tomto případě budete potřebovat více času, protože teplo (hlavně nad sporákem) nebudete houbám poskytovat neustále. Toto řešení přitom funguje pouze u větších hub, protože menší houby se velmi rychle zmenší a spadnou z nitě na zem.
Máte-li doma sušičku na potraviny, můžete ji klidně využít. Bude to rychlé, jednoduché a příjemné. Až budete mít houby usušené, zamyslete se nad jejich skladováním. Nejlepší jsou pro tyto účely skleněné nádoby, které lze vzduchotěsně uzavřít. Díky tomu se k houbám nedostane hmyz ani vlhkost, které by úrodu mohly zničit.
Zdroj: https://grocycle.com/how-to-dry-mushrooms/