Řada druhů zeleniny vyniká svým přínosem pro zdraví
Začlenit do svého jídelníčku zeleninu je klíčové pro zdraví každého dospělého i dítěte. Výběr zeleniny je velmi důležitý, ale vašemu zdraví prospěje prakticky každý druh. Jestli si chcete užít největší množství benefitů, vitamínů a minerálů, měli byste si dát (alespoň jednou za čas) tyto druhy zeleniny. Když je budete mít pravidelně, zvyknou si na ně i vaše děti!
Listová zelenina a brokolice
Saláty všeho druhu, mangold, rukola, polníček a mnoho dalších jsou základem zdravé stravy. Obsahují kyselinu listovou, železo, vlákninu a mnoho vitamínů (C, K). Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, takže na ni nesmíte zapomínat. Navíc si ji můžete připravit na mnoho způsobů. Pečená brokolice je vynikající do salátů i teplých pokrmů.
Květák a mrkev
Květák má málo kalorií, hodně antioxidantů, vitamínů (C, K, B6), kyselinu listovou i vlákninu. Mrkev je skvělá na oči, ale i pro zbytek těla. Najdete v ní betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, vlákninu, vitamíny K, B a draslík.
Rajčata a cibule
Rajčata jsou velmi oblíbenou zeleninou, která přináší do těla vitamíny C a K, draslík, lykopen a mnoho dalších antioxidantů. Jsou dobré na srdce, kůži a mají i protirakovinné vlastnosti. Cibule patří mezi nejlepší druhy zeleniny, protože obsahuje flavonoidy, síru a mnoho antioxidantů.
Paprika a špenát
Účinky papriky si užijete hlavně v zimě, protože obsahuje hodně vitamínu C, A, vlákniny a antioxidantů. Červená paprika přitom obsahuje nejvíce vitamínů. Špenát patří mezi listovou zeleninu. Je bohatý na železo, vitamíny, kyselinu listovou a mnoho dalších živin.
Cuketa a mnoho dalších
Na cuketu hodně lidí zapomíná, ale obsahuje vitamíny B a C, vlákninu a hodně draslíku. Navíc nemá téměř žádné kalorie. Pro zdraví je důležitá široká paleta zeleniny (i ovoce) v jídelníčku. Tyto druhy vám ale přinesou nejvíce benefitů a při správné úpravě chutnají skvěle!
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/14-healthiest-vegetables-on-earth