Closeup Silantro Leaves Garden

Proč je dobré každoročně znovu vysadit petrželku?

Přidává se do polévek, masových pokrmů a salátů. Věděli jste však, že tato v kuchyni běžně využívaná zelenina figuruje na seznamu jedovatých rostlin? Podle seznamu nebezpečných rostlin, který sestavila botanická zahrada v Hamburku, se tato zelenina dostala na vyšší pozici než brambory.

Obsahuje cenné živiny

Petržel patří mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny, které obsahují mnoho cenných živin. Je bohatým zdrojem vitamínů A, B (včetně kyseliny listové), C, E a K a také obsahuje minerály včetně draslíku, vápníku, železa, hořčíku. Petržel je nízkokalorická a má mnoho léčivých vlastností. Kořen i listy pomáhají s různými typy onemocnění a zdravotních problémů, včetně hypertenze, zažívacích potíží, problémů s močovými cestami, nadýmání a bolestí břicha, chronických onemocnění jater.

Mohlo by vás zajímat:  Hřebíček má antiparazitární účinky a pomáhá při bolesti zubů

Draslík obsažený v petrželce snižuje krevní tlak. Antioxidanty posilují cévy, zpomalují proces stárnutí buněk a mají protizánětlivé vlastnosti. Vitamín A obsažený v listech petrželky zlepšuje vzhled pokožky a má příznivý vliv na zrak. Velké množství vitamínu C podporuje imunitní systém člověka. Jeho pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny.

Top View Fresh Greens Isolated Brown Wooden Desk Bright Blue Green Leaf Food Meal
Zdroj obrázku: Freepik

Nebezpečí pro zdraví

Jak je možné, že zelenina klasifikovaná jako superpotravina je zároveň jedovatá? Botanici z Botanischer Sondergarten Wandsbek vysvětlují, že je to kvůli petrželovému oleji. Petržel je dvouletá rostlina, která ve druhém roce po odkvětu začne produkovat semena obsahující petrželový olej. V něm je vysoká koncentrace apiolu. Tato látka ovlivňuje hladké svaly močového měchýře, střev a dělohy. Příliš vysoká dávka apiolu může vést k poškození ledvin a jater. Kromě toho semena petrželky obsahují myristicin, psychoaktivní látku, která ve vyšších dávkách může způsobit halucinace.

Mohlo by vás zajímat:  Libeček je aromatickou bylinkou, jejíž konzumaci doporučují i lékaři

Petržel by neměly konzumovat těhotné ženy, lidé s onemocněním ledvin a ti, kterým hrozí trombóza, protože velké množství vitamínu K oslabuje účinek léků na krevní srážlivost.

Zdroj: https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/parsley-toxicity
Přidat na Seznam.cz