Picture Green Dill Grey Table

Přírodní zdolávači mšic: Česnek, cibule i ocet ochrání váš kopr

Proklatý kopr, který vyrůstá na každém kroku, nevyžaduje zvláštní péči. Přesto i tato nenáročná bylina může občas bojovat o přežití. Když se dostane do potíží, i vlastní zásoby čerstvého kopru se mohou stát ohroženými.

gardeningknowhow.com/edible/herbs/dill/pests-on-dill-plants.htm“>v ohrožení, což je škoda, protože se toto koření přidává do různých teplých pokrmů, používá se při zavařování i ve studené kuchyni pro dochucení pomazánek. Co dělat, když se začnou lodyhy a lístky stáčet a žloutnout? Nechte si poradit od odborníků.

Známý už ve starověku

Kopr vonný je stálicí tuzemských zahrádek. V českých domácnostech se objevuje jako koření nebo přísada v různých receptech, ale své nezastupitelné místo má též v lidovém léčitelství, pomáhá totiž s nadýmáním, při potížích s močovým ústrojím a má protizánětlivé účinky, což ocení lidé s bolavými klouby. Pochází ze Středomoří a západní Asie, v Evropě je známý už od starověku, kdy se pěstoval pro své široké použití.

Mohlo by vás zajímat:  Otoky nohou se objevují nejen v létě. Bylinky přinesou rychlou pomoc
Zdroj obrázku: Freepik

Neobjevily se mšice?

Pěstuje se i dnes na zahrádkách nebo v květnících, někdy ale začnou rostliny z ničeho nic chřadnout, zavíjet své stonky a lístky a žloutnout. Po čase rostlina odumírá zcela. Proč k tomuto jevu dochází? Na vině je zřejmě mšice bršlicová, která se objevuje na mladých sazenicích. Zásah je možný jen v počátku, než vytvoří mšice rozsáhlé kolonie, proto je třeba vysazené rostliny pravidelně sledovat.

Mšice nesnášejí intenzivní pachy

První pomocí jsou bezesporu domácí postřiky, jejichž základem je cibule nebo česnek. Mšice totiž nesnášejí intenzivní pachy. Účinné roztoky se vyrábí namočením 200 gramů česneku do 10 litrů vody nebo 80 gramů cibule do stejného množství vody na 24 hodin. Roztokem se následně rostliny pravidelně ošetřují. Použít se doporučuje též octový roztok připravený ze 100 mililitrů octa a jednoho litru vody. V případě, že chřadnutí rostlin nezpůsobují mšice, je třeba zaměřit se na živiny v půdě nebo kyselost půdy, kopr roste lépe v substrátu s pH vyšším než 5,5 stupně.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/dill/pests-on-dill-plants.htm, https://www.healthline.com/nutrition/dill, https://influentialpoints.com/Gallery/Cavariella_aegopodii_Willow-carrot_aphid.htm, https://extension.oregonstate.edu/news/how-control-aphids-less-toxic-methods
Přidat na Seznam.cz