Top View Large White Round Vegetable Cauliflower Wooden Kitchen Board With Chopped Zucchinis Bowl With Cucumbers Lettuce Bucket With Celery Zucchinis

Přidáním mléka do vody eliminujete nepříjemný zápach při vaření květáku

Květák je oblíbená zelenina, jejíž chuť si však mnozí musí osvojit. Školní jídelny svými pokusy často spíše odradí, ale pokud je správně připraven, nabízí skvělou chuť. Hodí se jako příloha nebo samostatný pokrm, případně smažený s vařenými bramborami. Může se také zapékat či grilovat, i když nejčastější úpravou je vaření, což často provází nepříjemný pach v kuchyni. Existuje možnost, jak připravit tuto zeleninu bez tohoto otravného doprovodného jevu?

Vaření květáku ve vodě? Ne!

Květák patří mezi oblíbenou zeleninu, která je navíc nízkokalorická a hodí se i pro dietáře. Kromě toho je bohatý na vitamíny C a K, kyselinu listovou a minerály, mimo jiné draslík, vápník a hořčík. Pomáhá s odvodněním a je lékem pro pacienty s ledvinovými obtížemi a močovým měchýřem. Výtečně chutná v polévkách, které dostatečně zasytí vzhledem k obsahu vlákniny. Běžně se vaří ve vodě, ale během této tepelné úpravy dochází k nepříjemnému zápachu. Jak tomu učinit přítrž?

Mohlo by vás zajímat:  Šťávu z červené řepy můžeme na jídelníček zařadit pravidelně
Delicate Hands Break Apart Colorful Cauliflower Modern Kitchen Countertop Discover Joy
Zdroj obrázku: Freepik

Mléko pohltí pachy

Namísto čisté vody se může přidat mléko v poměru 1 : 1, protože tímto způsobem se docílí pohlcení pachů a dosáhne se lehce oříškové chuti a zcela neutrální vůně. Směs vody a mléka se dosolí jako obyčejně, k tomu se přidá špetka cukru a dá se vařit. Po dosažení varu se vhodí omyté růžičky květáku a povaří se po dobu 15 minut doměkka. Takto připravený květák se může podávat jako příloha nebo jako hlavní jídlo polité máslem a posypané osmahnutou strouhankou, případně s volským okem.

Mohlo by vás zajímat:  Uvařte své orchideji čaj. Díky speciální receptuře se na ní brzy objeví záplava květů

Květák na kari nebo s kokosovým mlékem

Další možnou přípravou květáku je na kari. Do hrnce se vlije trocha oleje a orestuje se stroužek česneku spolu se lžičkou kari, poté se přidají růžičky omytého květáku a vše se zalije směsí mléka a vody v poměru 1 : 1, dochutí se solí a pepřem, přidá se troška cukru. Květák se vaří po dobu 15 minut. Po vyjmutí květáku se může omáčka provařit, aby zhoustla, a použít na přelití. Namísto kari lze zvolit lžičku nastrouhaného zázvoru, lžičku chilli papričky a půl lžičky kurkumy, přidá se prolisovaný stroužek česneku a 400 mililitrů kokosového mléka. Růžičky květáku se vaří v této směsi pod pokličkou 15 minut, vše se dochutí solí a pepřem. Také v tomto případě se může květák vyjmout a nechat omáčku provařit, aby zhoustla.

Zdroj: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1030871/how-to-cook-cauliflower-without-the-smell/
Přidat na Seznam.cz