Přidáním mléka do vody eliminujete nepříjemný zápach při vaření květáku
Vaření květáku ve vodě? Ne!
Květák patří mezi oblíbenou zeleninu, která je navíc nízkokalorická a hodí se i pro dietáře. Kromě toho je bohatý na vitamíny C a K, kyselinu listovou a minerály, mimo jiné draslík, vápník a hořčík. Pomáhá s odvodněním a je lékem pro pacienty s ledvinovými obtížemi a močovým měchýřem. Výtečně chutná v polévkách, které dostatečně zasytí vzhledem k obsahu vlákniny. Běžně se vaří ve vodě, ale během této tepelné úpravy dochází k nepříjemnému zápachu. Jak tomu učinit přítrž?
Mléko pohltí pachy
Namísto čisté vody se může přidat mléko v poměru 1 : 1, protože tímto způsobem se docílí pohlcení pachů a dosáhne se lehce oříškové chuti a zcela neutrální vůně. Směs vody a mléka se dosolí jako obyčejně, k tomu se přidá špetka cukru a dá se vařit. Po dosažení varu se vhodí omyté růžičky květáku a povaří se po dobu 15 minut doměkka. Takto připravený květák se může podávat jako příloha nebo jako hlavní jídlo polité máslem a posypané osmahnutou strouhankou, případně s volským okem.
Květák na kari nebo s kokosovým mlékem
Další možnou přípravou květáku je na kari. Do hrnce se vlije trocha oleje a orestuje se stroužek česneku spolu se lžičkou kari, poté se přidají růžičky omytého květáku a vše se zalije směsí mléka a vody v poměru 1 : 1, dochutí se solí a pepřem, přidá se troška cukru. Květák se vaří po dobu 15 minut. Po vyjmutí květáku se může omáčka provařit, aby zhoustla, a použít na přelití. Namísto kari lze zvolit lžičku nastrouhaného zázvoru, lžičku chilli papričky a půl lžičky kurkumy, přidá se prolisovaný stroužek česneku a 400 mililitrů kokosového mléka. Růžičky květáku se vaří v této směsi pod pokličkou 15 minut, vše se dochutí solí a pepřem. Také v tomto případě se může květák vyjmout a nechat omáčku provařit, aby zhoustla.
Zdroj: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1030871/how-to-cook-cauliflower-without-the-smell/