Frozen Berries Vegetables

Pozor na mrazák: Které potraviny raději neukládat?

Mrazák je v domácnosti neocenitelným pomocníkem, umožňující prodloužit čerstvost mnoha druhů potravin. Od masa, ovoce, zeleniny až po hotová jídla – jeho využití je široké. Přesto však existují potraviny, které bychom do mrazáku ukládat neměli. Které to jsou a neděláte náhodou chybu, stejně jako další lidé?

Jak zdravé je mrazení potravin

Zmrazení potravin je jednoduchý způsob pro prodloužení jejich trvanlivosti. Zpomaluje totiž proces kažení a zabraňuje růstu mikroorganismů, kterým se v mrazu nedaří. Výhodou je, že ani hluboké zmrazení nepřipraví zeleninu či ovoce o výživné látky, jako jsou vitamíny či minerály. Celá řada lidí je zvyklá dávat do mrazáku i hotová jídla, čímž si zjednodušují pozdější přípravu oběda nebo teplých večeří.

Mohlo by vás zajímat:  Jak naplánovat zahradu na příští rok: bohatý výběr zajímavých rostlin

Které potraviny do mrazáku nedávat

Mezi potravinami lze najít takové, které do mrazáku vůbec nepatří. Je dobré je znát a vyhnout se tak nesprávnému zacházení s nimi. Například se to týká citrusů, kterým nízké teploty nevyhovují. Jejich vlivem ztrácejí tvar i chuť. Vyzkoušejte to a zjistíte, že příště to už dělat nebudete.

Do mrazáku by neměly přijít ani jogurty, měkké sýry, smetana či mléko, majonéza a krémové dezerty. Změní svou strukturu a po rozmrazení jsou prakticky nepoživatelné. Zapomeňte na to, že byste zmrazovali tvrdé sýry. Raději kupte vždy takové množství, které stihnete včas spotřebovat.

Mohlo by vás zajímat:  Nezvaní hosté našich zahrad dokážou zničit půdu i úrodu. Několik triků, jak vypudit škůdce
Zdroj obrázku: Freepik

Co dalšího do mrazáku nepatří

Pokud byste chtěli zmrazit vejce ve skořápce, musíme vás včas zastavit. Ani ona tam nemají co dělat. Vlivem chladu by totiž mohla prasknout a jejich obsah by vytekl ven. Nedávejte mrazit ani vařená vejce, protože po rozmrazení si již na nich nepochutnáte. Ať vás ani nenapadne mrazit vařené brambory nebo potraviny v želatině.

Jak správně potraviny rozmrazovat

Pro rozmrazování potravin existuje správný postup. Základem je, abyste je nezmrazovali dvakrát. Rozmrazovat je nejlepší vložením potraviny v igelitovém sáčku do studené vody. Nádobu nechte na pracovní lince, do dvou hodin by měl mráz povolit a potravinu budete moci dále zpracovávat. Je to nejjednodušší a nejlepší způsob.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7740165/foods-you-should-never-freeze/
Přidat na Seznam.cz