Ripe Autumn Orange Pumpkin Garden Thanksgiving Halloween

Podzim je plný barev a chutí, které nesmí na talíři chybět. Tato zelenina vám dá vše

Stejně jako se mění podzimní příroda, měli bychom změnit také svůj jídelníček. Příroda je velmi pestrá a mělo by se to odrazit také na našich talířích. Na podzim si totiž můžete vychutnat pár druhů zeleniny, které jsou právě v tomto období nejlepší. V chladnějších měsících budete potřebovat více vitamínů a minerálů, protože se tělo s příchodem nižších teplot oslabí. Co přidat do jídelníčku?

Fialová zelenina ozdobí váš talíř

Na podzim potřebujete hlavně vitamíny A, C, selen a zinek. Všechny totiž podporují imunitní systém. Lilek je skvělou zeleninou, která vám dodá vitamín C, K, niacin, draslík, měď a hořčík. Jeho sezóna trvá od června do konce října a připravit ho můžete v troubě i na pánvi. Vašim pokrmům dodá zajímavou chuť, úžasnou vůni a krásnou barvu.

Mohlo by vás zajímat:  V březnu můžeme sít první zeleninu. Ideální čas je pro salát, mrkev nebo hrášek

Brokolici můžete jíst celý rok, ale na podzim je nejlepší

Brokolice je noční můrou každého dítěte. Pravdou ale je, že obsahuje vlákninu, vitamín C, K, kyselinu listovou, železo, draslík a betakaroten. A to vše potřebujete pro silnou imunitu. Pravidelná konzumace brokolice dokonce snižuje riziko rakoviny. A velkou výhodou je, že ji v obchodě pohodlně najdete během celého roku a všude je jí dostatek.

Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa posílí imunitu a sníží cholesterol

Sezóna červené řepy trvá od června do listopadu. Právě na podzim vám ale nabídne maximum. Dokáže totiž posílit imunitu, upravit vysoký krevní tlak a regulovat cholesterol. Vychutnat si ji navíc můžete syrovou, pečenou, vařenou nebo nakládanou. A v každé podobě ji v obchodech najdete prakticky v každém ročním období.

Mohlo by vás zajímat:  Místo do sběru patří noviny na záhon. Co se pak stane, překvapí i ostřílené zahradníky

Jediná zelenina, kterou si dáte jen na podzim

Dýně je na druhou stranu zelenina, kterou si užijete jen od září do listopadu. Jde o ryze podzimní zeleninu, která obsahuje vitamíny B1, B2, C, niacin, fosfor, vápník, draslík, zinek a hořčík. Pozitivně ovlivňuje metabolismus, trávení, zvýší pocit sytosti a působí jako silný antioxidant, který sníží riziko rakoviny. Přitom si ji můžete vychutnat v podobě polévky, chleba a mnoha dalších pokrmů.

Zdroj: https://health.usnews.com/wellness/food/slideshows/healthy-fall-vegetables-you-should-eat
Přidat na Seznam.cz