Objevte kouzlo červené řepy: nepostradatelná ingredience pro zdravou a rozmanitou kuchyni
Objevte rozmanité možnosti, jak využít červenou řepu v kuchyni, a nechte se překvapit jejími výjimečnými vlastnostmi. Zvolte si svůj oblíbený způsob přípravy a obohaťte jídelníček o zdravou variantu. Odhalte, proč je červená řepa tou správnou volbou. Zlepšuje fungování oběhového systému. Proto se vyplatí ji zařadit do jídelníčku co nejčastěji.
Vlastnosti červené řepy
Červená řepa je velmi populární a široce pěstovaná zelenina. V obchodech je k dispozici po celý rok a stojí za to využít její dostupnosti. Červená řepa obsahuje vitamíny C, B1, PP a makro- a mikroelementy. Je obzvláště bohatá na vápník, hořčík, sodík a draslík. Je to také pokladnice antokyanů, které jsou známé svými protirakovinotvornými vlastnostmi. Spolu s mrkví je to zelenina, která se často doporučuje během léčby rakoviny.
V kombinaci s výše uvedenou mrkví také reguluje hormonální rovnováhu během menopauzy. Sama o sobě se postará o správný průběh menstruace. Červená řepa se klasifikuje jako přípravek na ochranu jater. To je také užitečné v boji proti zácpě. Posiluje srdce, zlepšuje cirkulaci, čistí krev. Pro ženy, které plánují těhotenství nebo již těhotné ženy, je to přirozený zdroj kyseliny listové, která podporuje správný vývoj plodu.

Zdravá a sladká
Červená řepa se vyznačuje nejen zdravými vlastnostmi, ale i sladkostí. Vysoký obsah sacharidů způsobuje rychlé a dlouhotrvající zvýšení hladiny cukru v krvi. Místo toho, abyste sáhli po něčem sladkém, je lepší si dát červenou řepu. Červená řepa nám přijde na pomoc, když budeme potřebovat uklidnit roztřesené nervy. Je to způsobeno tryptofanem, který se nachází také v čokoládě.
Červená řepa je známá i svými odkyselujícími vlastnostmi. Je proto skvělá při pálení žáhy, odkyselení a očištění těla. Červená řepa se doporučuje i v případech anémie, snížené imunity, infekce, zvýšeného tlaku a onemocnění trávicího systému. Vždy se snažte sáhnout po červené řepě od lokálního farmáře. Nejlepší jsou pevné a nepoškozené hlízy. Nejcennější kusy jsou ty, které mají při řezání jednotné zbarvení a málo viditelné kroužky.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot
