Kale Cabbage Vegetable Fresh Kale Head Garden Woden Board

Nejzdravější zeleniny podzimu se není třeba bát. Kapusta překvapí svou lahodnou chutí

Říká se o ní, že je královnou zimní zeleniny, ale v českých rodinách nebývá příliš v oblibě vzhledem ke kapustovým kreacím školních jídelen. Kapusta si ale nálepku nevzhledného kydance na talíři rozhodně nezaslouží a je na čase tento trend změnit! Kapusta je totiž výtečná v polévce s uzeným nebo slaninou a kapustové chipsy navíc mohou hravě nahradit tradiční bramborové k večernímu zobání. Proč jíst kapustu v podzimních měsících a jak ji připravovat?

Kapusta je zásobárnou vitamínů a minerálů

Těžko najít zeleninu, ve které se ukrývá tolik blahodárných látek, které posilují obranyschopnost těla před zimou. Obsahuje vitamíny C, E, K a řady B, mimo jiné také kyselinu listovou, která se někdy označuje jako vitamín B9. Kromě toho je cenným zdrojem minerálů, jako jsou hořčík, zinek, železo nebo vápník. Kapustu by měli konzumovat také lidé s potížemi se zrakem, protože se v ní nachází lutein, který je zázračným karotenoidem pro ochranu očí

Mohlo by vás zajímat:  Blanšírování trvá pouhých pár minut, během kterých si zelenina uchová krásný vzhled i maximum živin
Zdroj obrázku: Freepik

Snadná kapustová polévka

A jak konzumovat kapustu? Polévka je skvělým začátkem pro poznání její chuti. Stačí osmahnout cibulku na sádle nebo másle a přidat špek. Ve druhém hrnci pak do měkka uvařit listy kapusty bez košťálů a slitou vodu ponechat. Po smíchání kapusty s cibulkou se ještě zlehka osmahne, poté se přidá slitá voda z kapusty a na kostičky nakrájená slanina. Po provaření se přidá prolisovaný česnek a jíška na zahuštění. Před podáváním je vhodné polévku osolit a opepřit dle chuti a podávat s čerstvým chlebem.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí jeřabinová tinktura zklidní trávení a uleví při zánětu

Kapustové chipsy pro zdravé chroupání

A jakou pochutinu servírovat k večernímu posezení u televize nebo sklence vína? Za vyzkoušení stojí kapustové chipsy, které chutnají báječně a nadto jsou plné vitamínů. Stačí osušit omyté listy a odstranit stonky a dát je na plech vyložený pečicím papírem. Před vložením do trouby se listy zakápnou olivovým olejem a zlehka osolí, mohou se dochutit kořením, jako je česnek nebo rozmarýn. Poté se chipsy pečou v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 5 minut.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage
Přidat na Seznam.cz