Jeřabinová tinktura: Přírodní pomocník pro trávení a zánětlivé obtíže
Z vycházek si obvykle odnášíme v kapsách kaštany a žaludy, avšak příště se zaměřte také na jeřabiny, které vynikají svými léčivými účinky. Přestože syrové plody nejsou vhodné k přímé konzumaci, lze z nich připravit džem, džus, sirup či tinkturu, jež mají příznivé účinky na trávicí systém.
Jeřabiny jsou plné vitamínů a minerálů
Jeřabiny rostou na malých stromech z čeledi růžovitých. Jsou to malé oranžovočervené kuličky, kterých si lze všimnout už z dálky. První plody se objevují v první polovině září, se sklizní se ale vyplatí počkat až po mrazech, protože vlivem nízké teploty ztratí hořkost. Pokud je natrháte dříve, před zpracováním je na několik hodin vložte do mrazáku.
Plody jeřábu jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu E a K, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, zinku, organických kyselin, flavonoidů, taninů a pektinů. Přítomná kyselina sorbová a její soli působí proti kvasinkám v těle a studie prokázaly, že extrakty z plodů jeřábu inhibují růst patogenních bakterií. Vykazují také pozoruhodné antioxidační vlastnosti.

Jak tinkturu vyrobit?
Jeřabiny mají protizánětlivé a antiaterosklerotické vlastnosti. Působí jako diuretikum při problémech s ledvinami a močovým měchýřem. Stimulují střeva, detoxikují játra a pomáhají při chronických poruchách trávení. K přípravě tinktury budete potřebovat kilogram jeřabin, litr lihoviny, litr vody, kilogram cukru a šťávu z jednoho citronu.
Omyté ovoce vložte do sklenice, přidejte citron, cukr, polovinu vody a polovinu lihoviny. Nechte uzavřené tři týdny stát na stinném místě. Poté směs přeceďte a zbylé ovoce zalijte zbývajícími tekutinami. Nechte stát další tři týdny. Nakonec smíchejte scezenou tekutinu z první i druhé etapy a opět nechte v lahvích tři týdny uzrát. Užívejte při žaludečních problémech, jaterních chorobách, zažívacích potížích a infekci močových cest.
Zdroj: https://howtogetrid-en.expertexpro.com/nastojka-iz-krasnoj-ryabiny-recepty-prigotovleniya/
