Close Up Box With Vegetables Hands Mature Man

Jak zajistit, aby vaše zelenina zářila déle: Tajemství správného skladování!

Vyčarujte z vaší zahrádky nebo trhu delší svěžest: objevte tipy na skladování zeleniny jako pravý domácí mistr a získejte více vitamínů z každého kousku! Co potřebujete vědět pro uchování čerstvosti a výživových látek? Zde je klíč k úspěchu, který musíte znát.

Uvedeme si několik způsobů, jak to správně provést.

Skladování zeleniny při pokojové teplotě

Některé druhy zeleniny se nejlépe cítí při pokojové teplotě, ideálně na tmavém a suchém místě. Patří sem například rajčata, lilky, papriky, cibule, česnek, brambory nebo dýně. Pokud je budete uchovávat ve sklepě nebo v lednici, mohou ztratit chuť, barvu nebo konzistenci. Dbejte také na to, abyste neskladovali společně zeleninu, která produkuje ethylen (například rajčata), s tou, která je na něj citlivá (například brambory), protože by se mohla rychleji kazit.

Mohlo by vás zajímat:  Zásadní chyby při nakládání okurek: Jaká je ideální teplota vody a která sůl je ta pravá?
healthy-vegetables-wooden-table
Zdroj obrázku: Freepik

Uložení zeleniny v lednici

V lednici můžete skladovat zeleninu, která vyžaduje chlad a vlhkost. Jsou to například salát, mrkev, petržel, ředkvičky, okurky nebo cukety. Před uložením do lednice byste měli odstranit natě, které by odebíraly vlhkost kořenům, a umístit zeleninu do prodyšného sáčku nebo krabičky. Pokud použijete jen část nakrájené zeleniny, uložte zbytek do neprodyšné nádoby. V lednici byste také měli skladovat košťálovou zeleninu, jako je zelí, kapusta, květák nebo brokolice, ale pouze pokud ji nepoužijete ihned po koupi nebo sklizni.

Mohlo by vás zajímat:  Nejoblíbenější přílohu jedí Češi ve velkém. Málokdo však ví, že brambory mohou člověku vážně ublížit

Uchování zeleniny na dlouhou dobu

Pokud chcete uchovat zeleninu na delší dobu než pár týdnů, můžete použít některou z těchto metod:

Sušení – Odstranění vody z plodů zabrání růstu plísní a bakterií. Sušit můžeme na slunci nebo v troubě, plody pak skladujeme v suchém a tmavém prostoru v uzavřených nádobách.

Mražení – Zachovává vitamíny, ale před mražením je nutné zeleninu očistit, nakrájet a některé druhy i provařit.

Mezi další způsoby patří zavařování, fermentace a nakládání do oleje.

Zdroj: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx
Přidat na Seznam.cz