Cherry Tomato Cultivation Vegetable Garden Close View

Jak proměnit rajčatové stonky ve zlato pro vaši zahradu: Tajemství přírodního hnojiva odhaleno!

Zapomeňte na chemii – ekologická hnojiva jako přesličková kejda či kopřivová jícha vítězí! Objevte, jak využít dosud přehlížené rostliny k vytvoření přírodního posilovače pro vaši zahradu. Nečekaný trumf, který ocení každý správný zahradník!

Jaký další organický materiál se může použít ke hnojení? Kupodivu také zelené části keříků rajčat. Proč se hodí je zpracovat a použít k výživě zahrádky?

Efektivní rostlinná hnojiva

Dnes se možnosti využívat vše říká zero waste životní styl, naše babičky tak ale žily úplně běžně. Věděly, jak využívat to, co příroda nabízí, včetně rostlin, které nevidí nikdo rád na zahrádce. Například přesličku nebo kopřivy. Z nich vyráběly účinnou kejdu, kterou hnojily rajčata i okurky. Rostlinný hnůj zeleň vyživí, k tomu zabrání napadení škůdci, což platí zejména pro kopřivu. Málokdo ví, že kromě přesličky nebo kopřivy se mohou využívat coby rostlinné hnojivo i další rostliny nebo jejich části, třeba keříky rajčat.

Mohlo by vás zajímat:  Citron pro zdraví a krásu: dejte sbohem suché kůži, mastné pokožce a lupům
Zdroj obrázku: Freepik

Zadarmo a takřka bez práce

Zajet do hobbymarketu autem, nechat si doporučit vybrané hnojivo, u pokladny zaplatit a jet domů jej aplikovat. Takhle to běžně vypadá v mnoha domácnostech, ale opravdu nemusí. Zcela zadarmo může mít každý účinné hnojivo, které je navíc zcela ekologické. A co víc, jeho příprava je nadmíru snadná, dokonce se dá říci, že se vytvoří samo. Není potřeba žádných dalších ingrediencí ani vybavení pro jeho výrobu. Jak se kejda z rajčatových keříků připravuje a používá?

Mohlo by vás zajímat:  Detoxikace formou zdravých smoothie: hit, který pročistí tělo a doplní důležité živiny

Domácí hnojivo z rajčat

Zelené části rajčat obsahují vitamíny, zejména C a E, k tomu draslík či betakaroten, proto dobře poslouží k výrobě hnojiva. Používat se mohou veškeré zelené části keříků včetně listů a stonků. Vyřadit se musí poškozené, nahnilé nebo plísní napadené části. Zelená směs se nadrtí a vloží do plastové nádoby, zalije se vodou (na 300 gramů hmoty připadne jeden litr vody), použít se může dešťová. Roztok se nechá pracovat po dobu dvou týdnů, přičemž je nutné každodenně směs zamíchat. Po vymizení pěny se může kejda použít, ředí se v poměru 1 : 10. Roztokem se zalívají rostliny ke kořenům.

Zdroj: https://www.tomatobible.com/tomato-leaves-uses/
Přidat na Seznam.cz