Jak na správné kompostování: klíčové je dobré místo a dostatečná vlhkost
Založení kompostu je skvělou možností, jak snížit množství svého odpadu. Navíc získáte přírodní hnojivo pro svou zahradu i pokojové rostliny. Kompostování je mnohem jednodušší, než si myslíte. Má mnoho výhod a hlavně do kompostu můžete hodit veškerý rostlinný odpad, který vyprodukujete v kuchyni i na zahradě. Musí ovšem jít o zdravý odpad (bez plísně nebo nemocí).
Zvolte si správné místo
Pro kompostování si musíte také zvolit správné místo, kde se budou rostlinné zbytky správně rozkládat. Nesmí tam svítit přímé slunce, ale musí se jednat o místo, kam se snadno dostanete. Ideálně by měl kompost ležet na zemi (ne na betonu). Na kompost vám postačí jen pár prken, ale můžete si pořídit také klasický kompostér z hobby obchodu.
Vrstvy materiálu
Připravte si také na začátek jednotlivé vrstvy. Potřebujete větvičky nebo slámu na dno a potom střídejte zelený (zelenina, ovoce, kávová sedlina) a hnědý (suché listí, piliny, větvičky, sláma, karton) materiál. Nezapomínejte kompost otáčet. Doporučuje se to každé dva týdny, abyste zajistili rovnoměrný rozklad všech zbytků, včetně hnědého materiálu.
Vlhkost je klíčová pro rozklad
Dávejte si pozor na to, aby byl kompost neustále vlhký. Jakmile bude příliš suchý, přidejte trochu vody nebo zelený materiál. A jestli je příliš vlhký kvůli silným dešťům, přidejte do něj hnědý materiál a zajistěte lepší odvodnění. Ideálně by měl mít vlhkost jako vyždímaná houba. To zajistí, že se bude materiál neustále rozkládat a získáte to nejlepší hnojivo.
Naučte se, co můžete a nemůžete kompostovat
Do kompostu můžete hodit cokoli, co patří do zeleného a hnědého materiálu. Prakticky se jedná o vše přírodní a rostlinné. Na druhou stranu do kompostu nepatří maso, kosti, mléčné výrobky, tuky, olej, plasty, nemocné rostliny, plevel, exkrementy zvířat, chemicky ošetřené materiály apod. Tyto složky mohou kompost naprosto zničit a nakonec nebudete moci hnojivo vůbec použít.
Zdroj: https://www.rhs.org.uk/soil-composts-mulches/composting