Červené řepy není nikdy dost. Vynikající je syrová i vařená, každý si vybere
Narazili jste v obchodě na červenou řepu a říkáte si, jak ji zpracovat? Červená řepa je díky obsahu široké škály cenných látek nesmírně prospěšným druhem zeleniny. Snadno se pěstuje a dá se využít skutečně na nespočet způsobů. Můžete ji snadno na zimu uskladnit v bedně s pískem, ale možná vám ani na zimu nezbude, když vám poradíme, jak ji teď efektivně zpracovat.
Klasická nakládaná řepa
Jednou z nejlepších možností je samozřejmě nakládaná řepa, kterou si nejspíše pamatujete velmi dobře nejen ze školní jídelny, ale také třeba od vašich prarodičů. Můžete si ji samozřejmě koupit v obchodě, ale na domácí zavařeninu nic nemá. Receptů existuje celá řada, zkuste se poptat třeba vašich maminek nebo babiček, případně zapátrejte na internetu. Takto upravená řepa se hodí ke klasickým pokrmům, jako je rizoto, zapečené brambory a mnoho dalšího.
Mražení
Řepu je také možné zamrazit. Je však třeba počítat s tím, že po rozmražení ztratí trochu své chuti a konzistence. Předtím, než ji do mrazničky dáte, je vhodné ji předem krátce povařit. Malé bulvičky je možné jen blanšírovat ve vroucí vodě. Po vychladnutí řepu vložte do sáčku nebo obalte fólií a zamrazte až na půl roku.
Jak využít řepu za syrova
Syrová červená řepa se nejlépe hodí pro přípravu salátů nebo třeba k odšťavnění. Získáte tak velmi zdravou šťávu, která vám dodá sílu a potřebnou dávku vitamínů a minerálů. Do podzimního sychravého počasí je to nejlepší obrana před nachlazením a dalšími nemocemi.
Tepelně zpracovanou řepu lze využít k přípravě polévek, na noky nebo slané koláče, rizota, smažené placičky a mnoho dalších receptů. Velmi dobře se také hodí ke grilování nebo zapékání a populární je také výroba domácích chipsů z řepy. Zajímavé využití najde překvapivě také při přípravě moučníků – dají se z ní vytvořit třeba muffiny, sušenky, brownies, čokoládový dort nebo dort red velvet.
Zdroj: https://cookpad.com/us/recipes/14053908-beetroot-malthealth-mix