Červená řepa udrží celé tělo v rovnováze. Jarní salát s hruškami a olivami si zamilujete
V tuzemsku se červená řepa teprve dostává do popředí zájmu, ale i když ji známí kuchaři protěžují ve svých televizních pořadech, lidé jsou stále skeptičtí. Mají totiž živé vzpomínky na školní jídelny, ve kterých podávali mističky s kompotem z červené řepy k srbskému rizotu. Tato kombinace byla natolik odpudivá, že kvůli tomu na ni mnozí zanevřeli. Zbytečně, má totiž vynikající chuť a k tomu obsahuje řadu léčivých látek. A nejen bulva, použít lze do pokrmů i listy, které skrývají ještě cennější bohatství.
Pro okrasu i do kuchyně
Červená řepa je známá svou temně rudou barvou, za kterou stojí obsažený betanin, což je antioxidant s protizánětlivými účinky ovlivňující pružnost cév. Karmínovou barvou se pyšní také listy. Ve starověku se konzumovaly právě pouze listy, zatímco bulva byla určená pro léčení různých neduhů. Dnes se používají zajímavě tvarované a barevné listy na ozdobu při banketech a pro dekoraci obložených talířů i chlebíčků. Samozřejmě se listy používají také v kuchyni syrové, vařené i dušené.
Zdroj vitamínů a antioxidantů
Bulva i listy červené řepy jsou zdrojem celé řady vitamínů, antioxidantů i minerálních prvků ve vysokých dávkách, navíc jsou tyto látky snadněji vstřebatelné než syntetické pilulky z lékárny. Obsažené vitamíny A, B, C a K posilují obranyschopnost, pomáhají regenerovat nervovou soustavu, zajišťují správnou srážlivost krve a současně zabraňují rozvoji rakoviny. Červená řepa napomáhá také k lepšímu zraku, k vyčištění krve a k prevenci anémie. Má silné protizánětlivé účinky a obrovský antioxidační potenciál pro detoxikaci organismu od volných radikálů.
Jarní salát s červenou řepou
A právě jarní období je ideální na přípravu salátu, který doslova nakopne organismus a zbaví jej nežádoucích látek. Co budete na přípravu potřebovat? Připravte si:
- 2–3 červené řepy (včetně listů, stonků i bulvy),
- 2 hrušky,
- 2 nakládané okurky,
- cca 10 černých oliv,
- 1 lžíci kapary,
- čerstvou šťávu z jednoho citronu,
- hrst vlašských ořechů,
- 1 lžíci slunečnicových semínek,
- oblíbený sýr (kozí, ovčí, gorgonzola, feta, mozzarella) dle chuti.
Řádně omyté listy a stonky řepy nakrájejte na kousky, bulvu oloupejte a nakrájejte spolu s hruškami a okurkami na kostičky. Zeleninu vložte do misky, zalijte citronovou šťávou a nechte 15 minut odležet. Poté přidejte zbylé ingredience a rozdrobte nebo nastrouhejte na povrch sýr a můžete podávat.
Zdroj: https://greatist.com/eat/beet-greens-nutrition