Bezinky jsou to nejlepší podzimní ovoce, které si právě teď můžeme natrhat
Černý bez je ovoce, které v tomto čase potkáme opravdu všude. Když se rozhlédnete ve svém okolí, určitě na něj narazíte. Proč byste měli hledat černý bez? Odpověď je jednoduchá: jedná se o ovoce, na které lidé již téměř zapomněli, přitom má tolik pozitivních vlastností a účinků na lidské zdraví, že si nezaslouží, aby upadlo v zapomnění. I vy byste se měli vydat na procházku, při které si natrháte košíček těchto kouzelných plodů.
Vlastnosti černého bezu
Černý bez je rostlinou, kterou tradiční lékařství využívá již po staletí. Jeho účinky jsou velmi dobře známé i našim babičkám a prababičkám, od kterých bychom měli mít možnost získat potřebné informace o černém bezu. Co je na něm tak účinného pro lidské zdraví? Plody černého bezu obsahují hned několik důležitých látek. Jako první rozhodně stojí za zmínku množství vitaminů A, B a C. Právě tyto vitaminy hrají velmi důležitou roli v posílení imunity. Další prospěšnou složkou černého bezu jsou bezesporu antioxidanty, které bojují proti všem nevhodným látkám usazeným v těle. Mohou pomoci jako podpůrný prostředek při léčbě zánětu i srdečních problémů.
Způsob konzumace bezinek
Na černém bezu se procesem odkvétání tvoří plody, kterým říkáme bezinky. Jedná se o plody, které jsou každému velmi dobře známé. Většina z nás si jistě vybaví oblíbený bezinkový sirup, ale není to ten jediný možný způsob jejich konzumace. Možností se nabízí mnohem více a některé z nich jsou jistě zdravější než je pití bezinkového sirupu plného cukru. Jako jedno z mála ovocí by bezinky neměly být konzumovány v syrové podobě, neboť obsahují těžce stravitelné látky, které mizí procesem tepelné úpravy. Právě proto je černý bez velmi vhodný pro přípravu džemů, sirupů, želé, džusů a dalších surovin, při kterých dochází k jejich tepelné úpravě.
Zdroj: https://www.insider.com/elderberry-benefits