2149211725

Při výběru dýně máme široké možnosti, dobrou volbou je lokálně vypěstovaná

Dýně si cestu do českého jídelníčku prokousávají pozvolna, což je velká škoda pro tuzemské strávníky. Většina z nás je tak zná hlavně jako základní rekvizitu amerického Halloweenu. Z dýní však lze připravit nejen chutné a zdravé krémy, ale můžete z nich připravit také hlavní chod, a dokonce i dýňové těstoviny. Dýní je přitom mnoho různých druhů a každý se hodí k něčemu jinému. Obecně však platí, že jsou plné vitamínů A, C a E a také celé řady dalších důležitých látek, jako jsou železo, draslík nebo hořčík.

Mohlo by vás zajímat:  Podzim je plný barev a chutí, které nesmí na talíři chybět. Tato zelenina vám dá vše

Kupujte lokální dýně

Dýně už se dnes běžně pěstují i v Česku, a tak nejlépe uděláte, pokud si pro ni dojdete na farmářské tržiště. Ty, které po většinu roku koupíte v supermarketech, pocházejí z jižní Evropy nebo Asie a dozrávají až po sklizni během přepravy, takže bývají o poznání méně výživné a jejich chuť také není taková, jaká by mohla být. Dýním se naštěstí v českých podmínkách daří, tedy alespoň běžně pěstovaným odrůdám, a tak nejsou příliš drahé. Zejména s přihlédnutím k tomu, kolik porcí z jedné dýně připravíte.

Mohlo by vás zajímat:  Rebarborová sezona je tady. Nezapomeňte si připravit tinkturu, která překvapí svou jemně kyselou chutí
11076117
Zdroj obrázku: Freepik

Dýně Hokkaidó

Jednou z nejběžnějších v Česku pěstovaných dýní je odrůda Hokkaidó. Jak název napovídá, jde o původně japonský druh. Na rozdíl od mnoha jiných se nemusí loupat, a tak ji můžete uvařit i se slupkou, která má podobně jako třeba slupka u brambor největší podíl důležitých minerálů. Uvařenou dýni lze rozmixovat na krém, který pak snadno dochutíte svým oblíbeným kořením. Ale Hokkaidó je skvělá také na grilu, jde o oblíbenou vegetariánskou a veganskou alternativu ke klasickému barbecue.

Mohlo by vás zajímat:  Za nedozráváním rajčat stojí chladné teploty, nedostatek vláhy nebo živin

Bezlepkové těstoviny i marmelády

Z méně obvyklých druhů dýní pak můžete připravit třeba skvělé a lehce aromatické bezlepkové těstoviny (asi nepřekvapí, že dýni, která se pro tyto účely využívá, se říká špagetová) nebo třeba marmelády. Dýňová marmeláda se nejčastěji připravuje s pomerančem a je běžná hlavně v angloamerické kuchyni. Z dýní se kromě toho připravují zdravé chipsy a jedí se i jejich semínka.

Zdroj: https://www.evergreenseeds.com/types-of-pumpkins/
Přidat na Seznam.cz