9437

Při přehřátí organismu pomůže chladnější prostředí i mokrý ručník

Vysoké letní teploty mohou velmi snadno a rychle způsobit, že se lidský (nebo zvířecí) organismus přehřeje. Z tohoto důvodu musíte znát způsoby, jak se efektivně zchladit a zajistit, že bude tělo fungovat stejně jako dřív. V létě je to vážně důležité a přitom stačí jen pár věcí, abyste se znovu cítili dobře a dokázali běžně fungovat. U zvířat a dětí si na to dávejte větší pozor, protože se přehřejí mnohem rychleji.

Jděte do stínu nebo chladnější místnosti

V první řadě odejděte ze slunce a horka. Jestli se cítíte podivně a máte pocit malátnosti a horkosti, jděte do stínu. Ideálně byste se měli přesunout také dovnitř do domu nebo bytu, kde je chladněji. Máte-li v domě sklep, zajděte se tam na chvíli zchladit. Vašemu organismu to jen prospěje a bude mít možnost snížit tělesnou teplotu. Tím se i vy budete cítit mnohem lépe.

Mohlo by vás zajímat:  Lahodné rozinky nahradí sladkosti a prospějí zdraví

Pijte hodně vody

Hydratace je klíčová, protože voda dokáže ochladit i váš organismus zevnitř. Jestli se cítíte přehřátí, dopřejte si pořádný doušek vody. Dávejte si jen pozor na to, aby měla pokojovou teplotu. Příliš studená voda by způsobila tělu teplotní šok, a to naprosto zbytečně. V první řadě byste ale měli začít konzumovat vodu nebo jiné tekutiny.

4735
Zdroj obrázku: Freepik

Použijte mokré ručníky

Nemáte-li možnost jít do chladnější místnosti nebo do stínu (např. na pláži), využijte mokré ručníky nebo kapesníky. Přiložte si mokrou látku na hlavu, za krk nebo dětem na zápěstí. Tím organismus rychle ochladíte a snížíte tělesnou teplotu. Tento trik můžete využít kdykoli a postačí vám na to jen látkový kapesník a voda z rybníku nebo moře.

Mohlo by vás zajímat:  Slimáky raději nesolte, nejlépe je odpudí aroma česneku nebo suchá zemina

Sundejte přebytečné oblečení

Tohle je  asi naprosto logická věc, ale v případě přehřátí si jednoduše sundejte přebytečné vrstvy oblečení. Ty vás zbytečně zahřívají. Máte-li na sobě tričko, dlouhé kalhoty nebo něco podobného, snažte se jít pouze do plavek nebo si oblékněte velmi volné oblečení. V tom vám bude příjemně a přehřátí velmi brzy odezní.

Zdroj: https://www.careinsurance.com/blog/health-insurance-articles/how-to-reduce-body-heat-and-stay-cool-in-summer
Přidat na Seznam.cz