173

Hnilobě na bramborách předejde správné skladování

Skladování brambor je trochu složitější, než se na první pohled může zdát. Jestli chcete zajistit, aby nepřišla žádná hniloba nebo klíčení brambor, musíte dodržovat pár pravidel. Není na tom nic těžkého, ale musíte se nad nimi trochu zamyslet a začlenit je do svých zvyků. Jakmile se je naučíte správně skladovat, prodloužíte jejich životnost a kvalitu. Jak na to?

Zvolte správné brambory

V první řadě si musíte zvolit pro skladování správné kousky. Musí být zdravé, bez poškození, známek hniloby nebo plísně. Brambory s oděrkami, prasklinami nebo podivnými skvrnami vám jistě nevydrží dlouho, i když je budete skladovat správně. Jestli chcete skladovat brambory dlouhodobě, musíte mít také vhodný druh (např. Laura nebo Marabel).

Mohlo by vás zajímat:  Ocet na zahradě upraví pH půdy a pomůže proti slimákům

Správné skladování

Nejlepší teplota pro brambory je mezi 4 a 6 stupni. Vlhkost vzduchu by se měla držet mezi 85 až 95 procenty, jinak budou brambory vysychat nebo naopak plesnivět. Zeleninu skladujte na tmavém místě, protože světlo způsobuje oxidaci zeleniny. Produkují potom solanin a začnou zelenat, což je velmi toxické. A nakonec nezapomeňte na dobré větrání, aby se tam nehromadila vlhkost.

28371
Zdroj obrázku: Freepik

Příprava před skladováním

Nikdy brambory před skladování neumývejte, protože byste tím způsobili hnilobu, plísně a jejich rychlé zkažení. Jestli máte k dispozici zcela čerstvé brambory, nechte je pár dní odležet v teplém a vlhkém prostředí. Tím snížíte riziko hniloby, protože se zelenina po sběru uzavře. V tomto případě hodně záleží na tom, jestli je berete ze svého záhonu je kupujete v obchodě.

Mohlo by vás zajímat:  Při zakládání zahrady se vyplatí zvolit rychle rostoucí druhy. Vybírat jde mezi jehličnany i listnáči

Využijte přírodní metody

Nezapomínejte brambory pravidelně kontrolovat. Jestli chcete ještě prodloužit jejich životnost, umístěte mezi vrstvy zeleniny suché listy nebo slámu. Anebo do blízkosti položte šalvěj či rozmarýn, které budou odpuzovat škůdce. Tyto byliny navíc zabrání klíčení brambor, takže vám vydrží ve sklepě (nebo jinde) mnohem déle.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/veggies/potatoes/how-to-store-potatoes
Přidat na Seznam.cz