Rychlý a vydatný fazolový guláš z Bretaně podle polské receptury vás zahřeje i nasytí
Podmanivá chuť fazolového kotlíku či bretaňského hrnce není jen doménou Francie a Velké Británie – tohle syté jídlo si našlo své místo i v Polsku. Perfektní pro víkendové večeře či jako oběd do krabičky do práce, tenhle fazolový zázrak se skvěle kombinuje s pečivem, bramborem nebo rýží. Nenechte si ujít speciální díl, v němž Ewa Wachowiczová, oblíbená polská kuchařská hvězda a moderátorka pořadu „Ewa vaří“, odhaluje svou verzi tohoto lahodného pokrmu.
Na horách i na vodě
Na jídla z jednoho hrnce si každý pamatuje z dětství, kdy se po výšlapu na kopec objednaly porce pro celou rodinu a jedl se guláš spolu s čerstvým chlebem. Ne jinak tomu bylo při výletech na vodě nebo při pobytu na chalupě, kdy nebyl čas na velké vyvařování, ale pokrmy z jednoho hrnce vždy zasytily a chutnaly všem. A právě takový recept na jedinečné, přitom naprosto snadné jídlo představuje Ewa Wachowiczová, bývalá Miss Polsko, dnes populární moderátorka a autorka mnoha příspěvků na sociálních sítích.

Ingredience na přípravu fazolového hrnce po bretaňsku
- 400 g fazolí (velkých bílých nebo dle vlastního výběru),
- 200 g uzené slaniny,
- 400 g bílé klobásy,
- 2 cibule,
- 4 stroužky česneku,
- sklenice suchého bílého vína,
- 2 šálky rajčatového protlaku,
- lžíce medu,
- několik kuliček nového koření,
- 2 bobkové listy,
- lžička majoránky,
- sůl na dochucení.
Postup přípravy:
Před začátkem samotného vaření se musí dobře propláchnout fazole, vsypat je do hrnce, zalít vodou a nechat do druhého dne máčet. Další den se voda slije, vlije se čerstvá a fazole se dají vařit. Do hrnce se přidá nové koření, bobkový list a trocha soli a pod pokličkou se vaří do měkka.
Slanina se nakrájí na tenké plátky nebo kostičky, které se osmahnou na suché pánvi. Když pustí slanina tuk, přidá se na kostičky nakrájená cibule a na kolečka nakrájená klobása. Až na úplný konec se vloží prolisovaný česnek. Po osmahnutí se zalije směs vínem, které se nechá odpařit.
Směs se přidá k uvařeným fazolím, provaří se a následně se zalije rajčatovým protlakem. Nastává čas na doslazení medem a dochucení čerstvou majoránkou, která se musí před použitím rozetřít mezi prsty. Po provaření se může podávat obdoba guláše s oblíbenou přílohou.
Zdroj: https://eatingeuropean.com/breton-beans-fasolka-po-bretonsku/
