Woman S Hands Are Pouring Boiled Water Jar With Pickled Cucumbers

Nesprávné zavařování okurek může způsobit plíseň.

Recepty na nakládané okurky jsou obvykle velmi jednoduché a zvládne je téměř každý. Nezávisle na vašich kulinářských dovednostech, je občas možné, že se vám sklenice s okurkami nevydaří. Většinou je to způsobené jednou ze základních chyb při zavařování. Na jaké chyby musíte myslet při zavařování kyselých okurek?

Plíseň na okurkách

V celém procesu nakládání okurek je nutné, abyste dodrželi nejvyšší standard hygieny. Jestli se do sklenic dostanou špatné bakterie, okurky se jednoduše zkazí. Sklenice i víčka musíte řádně sterilizovat, abyste zamezili škodám na okurkách. Jestli sterilizaci provedete špatně, pravděpodobně se ve sklenicích vytvoří hustá plíseň, kvůli které budete muset celou várku vyhodit.

Mohlo by vás zajímat:  Správné skladování udrží ovoce i zeleninu déle čerstvé, plné chuti i vitamínů
Open Pot Pickled Cucumbers With Small Mold
Zdroj obrázku: Freepik

Špatné odrůdy okurek

Všichni jistě víme, že do sklenic nepatří všechny druhy okurek. Existuje jich celá řada, ale pro tyto účely musíte použít tzv. nakládačky. Tato odrůda okurek má válcovitý a podlouhlý tvar, tenkou slupku a málo semen. Nejlepší je, když využijete čerstvou zeleninu, kterou jste sklidili ze záhonu maximálně před osmi hodinami. Nevhodná není jen špatná odrůda, ale také příliš dusíkatá půda. Takové okurky budou ve sklenicích hnít a páchnout.

Další chyby při nakládání okurek

Úspěch celého konzervačního procesu může ovlivnit mnoho faktorů. Podívejme se na nejčastější z nich. Běžná je špatná teplota při nakládání. Okurky byste neměli ihned dávat do sklepa nebo jiné místo s nižší teplotou. Prvních 24 hodin by měly sklenice zůstat při teplotě kolem 22 stupňů. Později je můžete přesunout na místo s teplotou od 12 do 18 stupňů.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto druhy zeleniny jsou bohaté na obsah vlákniny

Špatný poměr nálevu je také poměrně častý. Na okurkový lák potřebujete kamennou sůl bez jódu, díky které nebudou okurky měknout. Škodlivé je také příliš mnoho koření a přísad. Křen, kopr nebo česnek ve velkém množství můžou negativně ovlivnit kvalitu okurek. V jedné sklenici by koření mělo tvořit pouze 3 procenta z celého obsahu.

Zdroj: https://www.mashed.com/874381/mistakes-everyone-makes-when/
Přidat na Seznam.cz