Kakao: Tajný elixír pro vaše srdce, mládí a vášeň
Od nepaměti je kakao považováno za přírodní afrodiziakum. Tento produkt má řadu prospěšných účinků na zdraví, jako je zpomalování procesu stárnutí, snižování rizika diabetu, regulace krevního tlaku a prevence kardiovaskulárních onemocnění.
Výživové vlastnosti
Kakao by mělo být součástí denní stravy.
Je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Kakao obsahuje více než 300 cenných přísad. Týká se to mimo jiné mastných kyselin, metylxantinů a aminokyselin jako tryptofanu, tyraminu a serotoninu. Kakao je také vynikajícím zdrojem polyfenolů, tedy široce působících antioxidantů, které mají protirakovinné, protizánětlivé a antiaterosklerotické účinky.
Díky takovému vzácnému složení má kakao řadu zdravotních vlastností. Jsou to především protizánětlivé, antialergické a antioxidační účinky. Mezi další vlastnosti kakaa patří snížení rizika cukrovky, lepší nálada, regenerace těla po fyzické námaze, zvyšování sexuální touhy, zabraňování obezity a již zmiňované snižování krevního tlaku.

Zdravé kakao
Na trhu najdeme mnoho druhů kakaa a výrobky, které předstírají, že jsou kvalitní. Ne všechny jsou stejně zdravé. Při nákupu věnujte pozornost složení produktu. Nejlepší volba bude 100% kakao bez přísad ve formě cukru nebo barviv. Stojí za to vyhnout se takzvaným čokoládovým výrobkům. Některé z nich obsahují pouze 10 procent kakaa.
Dalším kritériem, které by se mělo při koupi kakaa dodržovat, je způsob jeho výroby. Lékaři zdůrazňují, že většina vitamínů a výživových hodnot se nachází v přírodním kakau, které nebylo tepelně ošetřeno. Při přípravě zdravého kakaa je samozřejmě zásadní výběr kvalitního produktu. Následně už jen stačí zalít kakao horkým mlékem a důkladně promíchat. Tento základní recept však lze nějakým způsobem diverzifikovat. Díky vhodným přísadám může kakao získat nejen novou a výraznější chuť, ale také další vlastnosti.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits
