27390

Hrabání není nutnost. Spadané listí má praktické využití

Podzimní měsíce jsou zde a s nimi přichází také práce na zahradě. Každý zahradník má vlastní metody a techniky, které využívá na své podzimní zahradě. Hrabání listí je jednou z hlavních činností, která čeká prakticky každého. Někdo se rozhodne pro hrabání, zatímco jiní zahradníci ho nechávají na zahradě. Proto se podíváme, jak se správně rozhodnout.

Výhody hrabání listí

Pravidelné hrabání listí na podzim a na jaře je velmi důležité pro zdraví trávníku. Navíc tím omezíte množství škůdců, které se v listí ubytují. Jedná se hlavně o slimáky nebo myši. Navíc vaše zahrada bude se shrabaným listím vypadat krásně a velmi upraveně. Když budete listí hrabat, podpoříte tím vzhled i zdraví svého trávníku nejen na podzim, ale také na jaře.

Mohlo by vás zajímat:  Ředkvičky - kuličky plné zdraví
6770
Zdroj obrázku: Freepik

Výhody a nevýhody nehrabání listí

Na druhou stranu spadané listí funguje velmi dobře jako přírodní mulč pro trávník, stromy, keře i záhony. Navíc v zimě nebudete možná potřebovat žádnou jinou ochranu pro rostliny i celé záhony. K tomu můžete listí také velmi dobře využít. Nakonec tím šetříte svůj čas, ale také podporujete život živočichů na vaší zahradě, včetně hmyzu, žab nebo dokonce ježků.

Velkou nevýhodou a rizikem je hlavně plíseň a škůdci. Nejen, že se tam drží hodně hmyzu a hlodavců, ale také hrozí listí i trávníku vznik plísní a hniloby. Omezujete tím také růst trávníku, protože se k němu nedostane tolik vody, slunečních paprsků a vzduchu. A nakonec spadané listí bez shrabání jednoduše nevypadá na zahradě hezky. Takže zahrada bude působit, že o ni vůbec nepečujete.

Mohlo by vás zajímat:  Pro krásu i pro zdraví: avokádo ochrání tělo před řadou nemocí a udrží mladistvý vzhled

Kompromis pro šikovné zahradníky

Chcete přijít s nějakým kompromisem mezi hrabáním a nehrabáním své zahrady? Je to velmi jednoduché. Shrabte listí, ale použijte ho na cesty mezi záhony, pod stromy nebo keře jako přírodní mulč. Jestli máte dost listí na trávníku, můžete pro jeho odstranění použít sekačku, protože před zimou stejně musíte ještě trávník posekat. Anebo hoďte shrabané listí na kompost, kde vám ještě poslouží.

Zdroj: https://www.campbellferrara.com/blog/leaf-removal/
Přidat na Seznam.cz