Zápach při vaření květáku už se nikdy neobjeví. Stačí do vody přilít něco navíc

Kdo by nemiloval květák? Tedy, této zelenině se musí přijít na chuť, pokusy školních jídelen většinou malé strávníky od květáku odpuzují, ale dobře připravený chutná výtečně. Je vynikající přílohou nebo se může jíst samostatně, případně smažený v kombinaci s vařeným bramborem. Může se též zapékat nebo grilovat, nejčastěji se však vaří, což způsobuje šíření nepříjemného zápachu v kuchyni. Existuje možnost, jak připravit tuto zeleninu bez tohoto otravného doprovodného jevu?

Vaření květáku ve vodě? Ne!

Květák patří mezi oblíbenou zeleninu, která je navíc nízkokalorická a hodí se i pro dietáře. Kromě toho je bohatý na vitamíny C a K, kyselinu listovou a minerály, mimo jiné draslík, vápník a hořčík. Pomáhá s odvodněním a je lékem pro pacienty s ledvinovými obtížemi a močovým měchýřem. Výtečně chutná v polévkách, které dostatečně zasytí vzhledem k obsahu vlákniny. Běžně se vaří ve vodě, ale během této tepelné úpravy dochází k nepříjemnému zápachu. Jak tomu učinit přítrž?

Mohlo by vás zajímat:  Malé žluté ovoce je vynikající nejen v kuchyni. Zázračně působí v celém domově
Zdroj obrázku: Pixabay

Mléko pohltí pachy

Namísto čisté vody se může přidat mléko v poměru 1 : 1, protože tímto způsobem se docílí pohlcení pachů a dosáhne se lehce oříškové chuti a zcela neutrální vůně. Směs vody a mléka se dosolí jako obyčejně, k tomu se přidá špetka cukru a dá se vařit. Po dosažení varu se vhodí omyté růžičky květáku a povaří se po dobu 15 minut doměkka. Takto připravený květák se může podávat jako příloha nebo jako hlavní jídlo polité máslem a posypané osmahnutou strouhankou, případně s volským okem.

Květák na kari nebo s kokosovým mlékem

Další možnou přípravou květáku je na kari. Do hrnce se vlije trocha oleje a orestuje se stroužek česneku spolu se lžičkou kari, poté se přidají růžičky omytého květáku a vše se zalije směsí mléka a vody v poměru 1 : 1, dochutí se solí a pepřem, přidá se troška cukru. Květák se vaří po dobu 15 minut. Po vyjmutí květáku se může omáčka provařit, aby zhoustla, a použít na přelití. Namísto kari lze zvolit lžičku nastrouhaného zázvoru, lžičku chilli papričky a půl lžičky kurkumy, přidá se prolisovaný stroužek česneku a 400 mililitrů kokosového mléka. Růžičky květáku se vaří v této směsi pod pokličkou 15 minut, vše se dochutí solí a pepřem. Také v tomto případě se může květák vyjmout a nechat omáčku provařit, aby zhoustla.

Zdroj: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1030871/how-to-cook-cauliflower-without-the-smell/
Přidat na Seznam.cz