Vypěstujte dýně, které vám budou všichni sousedé závidět. Tajemství velké sklizně tkví ve správném hnojivu

Vypěstovat si vlastní dýně je pro zahradníka zážitek, protože existuje mnoho různých druhů, které mohou sloužit pro konzumaci nebo pro dekoraci domu či zahrady. Samozřejmě pořádná úroda plodů je předmětem sousedského soutěžení, přičemž vždy hraje roli množství nebo velikost jednotlivých dýní. A co dělat, aby byla sklizeň opravdu bohatá? Základem úspěšnosti je kvalitní hnojivo, díky kterému nedojde k napadení plodů škůdci a k tomu rostliny získají dostatek živin. Zkušení zahradníci radí jediné – kopřivovou jíchu!

Z Ameriky do celého světa

Dýně jsou jednoznačně symbolem podzimu. Do našich končin se dostaly během kolumbovských výprav v 15. století a původem jsou ze Střední Ameriky, ale vyskytují se rovněž v dalších oblastech. Oblíbená dýně hokaido, jak už sám název napovídá, pochází z japonského ostrova Hokkaidó a doputovala až do Ameriky. Tam výhody velkých plodů brzy odhalili námořníci, kteří mohli tuto zeleninu bez obav uskladňovat na lodích, tímto způsobem se dostaly dýně do celého světa. A co je základem jejich správného pěstování? Slunce, ochrana před větrem a dostatečně úrodná půda.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastní dýně ze zahrádky

Pro dýně platí stejné pravidlo jako pro ostatní zeleninu, vlastní je prostě nejlepší. Ale jak na pěstování dýní? Tykve obecné, jak se správně dýně nazývají, potřebují úrodnou půdu s dostatkem živin, přičemž důležité je umístění. Milují sluneční paprsky a nesnesou volné prostranství, kde fouká vítr. V takovém případě mohou být ohrožené houbovými onemocněními včetně padlí nebo strupovitosti. Za plísněmi mohou stát i plevelné rostliny, plody ohrožují taktéž škůdci, zejména svilušky nebo mšice. A jakým způsobem dýně povzbudit k růstu a zabránit jejich napadení chorobami nebo škůdci? Pomocí kopřivové kejdy.

Kopřivový prostředek na dýně

Kejda neboli jícha z kopřiv posiluje rostliny, k tomu je chrání před různými chorobami a před škůdci. Na přípravu postřiku je potřeba:

  • 1 kilo namletých kopřivových listů,
  • 10 litrů vody.

Kopřivy se vloží do nádoby a zalijí vodou, vršek se přikryje gázou nebo síťovinou a nádoba se nechá odležet po dobu až tří týdnů, přičemž je nutné každodenně směs zamíchat. Ve chvíli, kdy se na povrchu objeví pěna a roztok zhnědne, je kejda připravená k použití. Kopřivová jícha se ředí v poměru 1 : 20 s vodou a aplikuje se na nadzemní části rostlin.

Zdroj: https://www.sarabackmo.com/fertilize-with-nettle-water/
Přidat na Seznam.cz