Vychutnejte si lišky po celý rok. Trik je ve správné přípravě před vložením do mrazáku

Žluté houby s názvem lišky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů. I malé množství přidané do pokrmu dodá jídlu zvláštní charakter. Bohužel jejich sezona trvá jen krátkou dobu, a tak jejich milovníci hledají různé způsoby, jak je uchovat. Nejlepším způsobem je zmrazení. To však má určitá pravidla, aby nezhořkly a nezgumovatěly.

Výběr správných kusů

Tyto houby se nazývají lišky. Důvodem je pravděpodobně jejich žlutá barva. Mohou se stát lahodnou přísadou do omáček nebo míchaných vajec. Vyžadují však speciální ošetření, na které je třeba před zmrazením pamatovat. Vždy vybírejte čerstvé houby s celými kloboučky a bez rušivých barevných skvrn.

Vezměte v úvahu, že větší kusy se lépe čistí. K této činnosti můžete přistupovat různými způsoby. Můžete například použít malý kartáček. Tento způsob je poněkud zdlouhavý, ale jeho výhodou je zachování nejcennějších vlastností, kterými jsou vynikající chuť a pevnost. Můžete je opláchnout pod vodou, ale tím nasáknou hodně vody a mohou se stát gumovými. Nejdůležitější je, aby byly před zmrazením suché.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně zmrazit houby

Teoreticky neexistují žádné kontraindikace, které by zmrazení hub zakazovaly. Po této operaci však často zůstávají zahořklé. Proto je lepší je předem tepelně upravit. Existuje několik způsobů, jak to provést, a proto si vyberte ten, který vám nejvíce vyhovuje. Jako první metodu uvedeme blanšírování. Při této úpravě se houby vloží na tři minuty do slané vroucí vody. Po třech minutách houby vyjměte a opláchněte je pod studenou vodou, aby dále neměkly.

Můžete je zkusit smažit bez tuku. Budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem. Rozehřejte ji a houby na ní opékejte asi 10 minut. Po této době lišky pustí šťávu, ale pak ji opět nasají. Pokud máte parní hrnec, můžete houby před zmrazením upravit v něm. Vaření v páře by však nemělo trvat déle než osm minut. Po každé metodě však lišky osušte a před uložením do mrazáku je nechte vychladnout.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Freeze-Chanterelle-Mushrooms
Přidat na Seznam.cz