Úhlavní nepřítel kuchyně znovu útočí. Jakmile se objeví jediný mol, je třeba jednat rychle

Malý motýlek, který napáchá hodně škody? Jednoznačně zavíječ moučný, který je známější pod lidovým názvem potravinový mol. Jistě se s ním setkal každý v domácnosti, kde se objevuje ve spíži nebo v kredenci zejména v mouce nebo ve volně uložených potravinářských výrobcích. Je častým škůdcem též ve skladech s obilím a vyskytuje se po celém světě. Jak se vyvarovat invaze potravinových molů, kteří se s podzimem objevují v kuchyni, kde hledají bezpečné útočiště před zimou, a jak je zcela zlikvidovat?

V těstovinách i v krupici

Otevřete sáček s moukou a už při prvním pohledu je zřejmé, že uvnitř úřadují potravinoví moli. A nejen v mouce! Potravinoví moli se mohou rychle rozšířit v kuchyni do dalších sáčků a krabic se sypkými potravinami, nevyhnou se jejich návštěvě těstoviny, cukr, různé druhy obilovin nebo vloček, dokonce se mohou objevit též v čaji. Do domácností se stahují s koncem léta a na podzim. Zavíječ moučný je druh hmyzu, který připomíná malé hnědošedé můry o velikosti jednoho centimetru. Klade vajíčka a po týdnu se líhnou první larvy připomínající béžové housenky.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na bílé pavučinky

Zatímco malé larvy lze v obsahu sáčku přehlédnout, rozhodně neujdou pozornosti bílé husté pavučinky. Ty jsou neklamným znamením, že potraviny jsou kontaminovány vajíčky a trusem zavíječe a musí se vyhodit. Samička naklade totiž až 170 vajíček, přičemž housenky jsou schopné prokousat i obaly a dostat se do dalších volně přístupných potravin. Nejčastěji se do domácností dostávají spolu s nákupem. Před uložením nově zakoupených potravin se proto doporučuje očištění obalů a kontrola obsahu. Nejsnazší obranou proti těmto škůdcům je ukládání sypkých potravin do uzavíratelných krabiček a sklenic.

Vyhodit a uklidit

Co dělat po objevení těchto škůdců? Veškeré kontaminované potraviny bezodkladně vyhodit do kontejneru. Vajíčka se mohou dostat i do okolních produktů, proto je namístě likvidace všech sypkých a otevřených balení ve spíži. Skříňka nebo zásuvky se musí dokonale vyčistit pomocí mýdlové vody nebo běžným čisticím prostředkem na nádobí. Velmi účinná je též metoda horkým vzduchem, kdy se pomocí fénu provětrají vyčištěné prostory. Před uložením nových potravin se doporučuje vnitřek skříněk vystříkat směsí vody a éterických olejů, jako jsou hřebíčkový nebo eukalyptový. Na police se pak hodí položit bavlněné sáčky s bobkovým listem nebo se sušenou citronovou a pomerančovou kůrou či s tabákem.

Zdroj: https://www.almanac.com/how-get-rid-pantry-moths-and-worms
Přidat na Seznam.cz