Talíř plný barev potěší všechny smysly. Jedlé květy kuchyni obohatí nejen zajímavou vůní

Řezané květiny se s oblibou používají pro dekorování interiérů včetně jídelních stolů. V poslední době jsou populární též květy, které zdobí pokrmy na talíři nebo dezerty ve vitríně, navíc jsou jedlé, a dokonce zdraví prospěšné. Obsahují totiž velké množství antioxidantů, které příznivě působí na organismus. Tyto jedlé květy se mohou konzumovat též samostatně. Jaké druhy těchto květin rostou i na podzim?

Zdroj antioxidantů proti stresu i stárnutí

Móda nebo vrchol gastronomie? Pojídání jedlých květů není nic nového, už v dobách našich babiček se v rámci lidového léčitelství používala řada rostlin včetně listů, květů nebo stonků k přímé konzumaci. První zmínky o tomto trendu pocházejí dokonce z 2. století před naším letopočtem, přičemž se týkají nejen římské říše, ale též asijských a blízkovýchodních oblastí. Květy měli ve svém jídelníčku též původní američtí obyvatelé. Není divu, jedlé květy jsou zásobárnou antioxidantů, které působí proti oxidačnímu stresu a proti volným radikálům v těle, působí proti stárnutí a k tomu snižují riziko závažných civilizačních chorob.

Mohlo by vás zajímat:  Vlašské ořechy nejsou to nejcennější. Zkušené bylinkářky dobře vědí, že pravý poklad jsou ořechové listy
Zdroj obrázku: Freepik

Intenzivní barva značí větší prospěšnost

Mnoho rostlinných druhů obsahuje sloučeniny v přírodní formě, která pomáhá tělu vstřebávat další potřebné živiny. Je to příklad vitamínu C ze zelených listů, který napomáhá absorpci železa kupříkladu z masa. Při konzumaci jedlých květů je dobré se řídit barvou, ty s vyšší intenzitou totiž obsahují více aktivních látek. To platí u měsíčku lékařského, který obsahuje účinné flavonoidy, saponiny a fenolové glykosidy. Jeho výhodou je, že kvete až do prvních mrazíků. Oranžové okvětní lístky se mohou přidat do salátů, na dezerty, ale také do polévek nebo na rýži.

Levandule na nervy a astry na odkašlávání

Mezi další oblíbené jedlé květy, ze kterých se dokonce připravuje chutný sirup, je levandule. Patří mezi nejvýznamnější bylinky ve Středomoří, k tomu obsahuje velké množství esenciálních olejů, které se používají v kosmetice i v gastronomii. Dodá skvělou chuť dezertům, které získají na zajímavosti, k tomu má levandule uklidňující účinky a působí pozitivně na nervovou soustavu. Léčivé účinky mají též astry, které se používají do čajů a na ozdobu pokrmů, protože se vyskytují v mnoha pestrých barvách. Jsou sice kyselejší, ale pomáhají s odkašláváním, k tomu záplava barevných okvětních lístků v polévce potěší i na duši.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9513602/, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2470/pdf, https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/add-flower-power-to-your-daily-diet-lavender-dandelion-hibiscus-are-packed-with-antioxidants-vitamins/articleshow/64836733.cms, https://draxe.com/nutrition/edible-flowers/, https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers, https://whatscookingamerica.net/edibleflowers/edibleflowersmain.htm, https://www.lushome.com/edible-flower-cuisine-gorgeous-food-presentation/14892
Přidat na Seznam.cz