Susene Svestky1

Sušených švestek se není třeba bát. V malém množství mohou tělu jedině prospět

Mnoho lidí sušené švestky nepojídá, protože se obává jejich kalorické hodnoty. Výživoví poradci však tvrdí, že pokud si dáte pouze pár kusů, je vše v pořádku. Jedna sušená švestka totiž obsahuje zhruba 20 kcal. Spíš je záhodno zaměřit se na pozitiva, která konzumace těchto plodů přináší.

Jaké látky obsahují sušené švestky?

Pokud rádi konzumujete sušené švestky, budete jistě potěšeni tím, že obsahují celou řadu prospěšných látek. Mezi ně můžeme zařadit například draslík, hořčík, vitamín A, B, C, vápník, selen anebo chróm. Kromě jiného mohou vylepšit trávení a vyprazdňování díky obsahu vlákniny.

Mohlo by vás zajímat:  Maliny může ohrozit několik škůdců, prevence může předejít napadení
Zdroj obrázku: Freepik

Proč je vhodné pojídat sušené švestky?

Sušené švestky mají celou řadu pozitivních vlivů na lidský organismus. Zde je několik důvodů, proč byste je měli zařadit do jídelníčku:

  • regulují hladinu LDL cholesterolu v krvi,
  • udržují kosti v dobrém stavu,
  • zlepšují kvalitu kůže i vlasů,
  • mají schopnost regulovat krevní tlak,
  • mohou předcházet vzniku aterosklerózy,
  • přechází také vzniku rakoviny tlustého střeva,
  • pomáhají s redukcí hmotnosti (udržují stabilní hladinu cukru v krvi),
  • jsou prospěšné pro správnou funkci jater i ledvin.
Mohlo by vás zajímat:  Americké borůvky potřebují kyselou půdu a dostatek slunečního svitu
Zdroj obrázku: Freepik

Jak sušené švestky konzumovat?

Využití mají sušené švestky skutečně všestranné. Jíst je můžete nejen samotné, ale třeba i s bílým jogurtem a ovesnými vločkami k snídani. Nasekané sušené ovoce se kromě jiného bude hodit i k dochucení nejrůznějších dezertů. Ze sušených švestek marinovaných v brandy dokonce připravíte skvostný předkrm spolu se slaninou. Stačí tento pokrm pouze oflambovat a podávat.

Vyzkoušet můžete i zdravější lyofilizovanou verzi švestek

Svou původní chuť, barvu a konzistenci si švestky zachovají především sušením mrazem, tj. lyofilizací. V tom je zásadní rozdíl oproti klasickému sušení. Takto upravené ovoce je taktéž velice zdravé a hodit se bude třeba na zdobení dezertů. Pojídat ho ovšem můžete i jen tak k dobrému filmu. Takové mlsání není hříšné!

Zdroj: https://healthyeating.sfgate.com/dried-plums-good-you-5638.html
Přidat na Seznam.cz