Sušené houby jsou lákavé pro obávané moly. Zásobu ve spíži ochrání oblíbené koření

Houbařská sezóna byla letos mimořádně úspěšná. Mnoho domácností mělo spoustu exemplářů lesních darů, které končily v sušičkách hub. Sušení je totiž jedním z nejběžnějších způsobů skladování lesních pokladů. Dalšími způsoby skladování jsou například dušení a následné zamrazení nebo nakládání hub třeba do soli. Sušené houby však často absorbují vlhkost a stávají se předmětem zájmu potravinových molů. Předejít tomuto problému není těžké, ale málokdo o něm ví. Zde je velmi jednoduchý a osvědčený způsob.

Takto usušené houby vydrží roky

Sušení je jednou z nejoblíbenějších metod skladování hub. Sušené houby v sušičce, troubě, na radiátoru, nebo dokonce na slunci se skvěle hodí do dušených pokrmů, knedlíků nebo polévek. Několik kloboučků sušených hub okamžitě dodá pokrmu vynikající chuť. Je důležité nezapomenout, že čerstvě nasbírané houby nesmíte oplachovat ve vodě, protože pak jsou více vlhké a hůře se suší.

Zdroj obrázku: Freepik

Důkladně je můžeme očistit pouze nožem. Dobře usušené houby je nejlepší skladovat na suchém a chladném místě. K tomuto účelu poslouží kovová plechovka nebo zavařovací sklenice s těsným víčkem. Stále však existuje obava, že sušené houby mohou v budoucnu absorbovat vlhkost nebo se stát potravou pro moly. Existuje jednoduchý způsob jak se tomu vyhnout.

Jak prodloužit životnost sušených hub?

Do nádoby, do které dáváte sušené houby, je dobré vhodit 2–3 bobkové listy. Listy nejen absorbují vlhkost, ale také odpuzují moly. Hmyz nesnáší jejich pach, a tak ho zájem o houby rychle přejde. Houby by se však neměly skladovat s bobkovým listem příliš dlouho, aby do sebe nenasály aroma z koření. Můžeme tomu předejít tak, že vložíme bobkový list na týden do nádoby s houbami, pak jej vyjmeme a položíme do misky na stejné místo, kde budeme skladovat tyto sklenice.

Zdroj: https://www.jppestservices.com/blog/keeping-pests-out-of-your-pantry
Přidat na Seznam.cz