Spinach Table

Špenát je nabitý zdravím, někteří by se mu ale měli obloukem vyhnout

Špenát patří do skupiny listové zeleniny, která vyniká svým obsahem vitamínů, minerálů i zdraví prospěšných látek. Přidává se do salátů, těstovin, omáček, polévek nebo na pizzu, v tuzemsku se připravuje také vařený k pečenému masu a k bramborám nebo ke knedlíkům. Přesto se ho musí někteří lidé vzdát. Komu špenát prospěje a kdo by jej naopak měl vyřadit ze svého jídelníčku?

Svaly jako Pepek námořník

Pepek námořník miloval špenát pro vysoký obsah železa, záměrem propagační kampaně ve 30. letech minulého století s touto kreslenou postavičkou však byl vitamín A. Buď jak buď, po špenátu podle nejnovějších vědeckých studií opravdu rostou svaly, byť železa obsahuje méně než se dříve tvrdilo. Ke špenátu je ale nutné jíst tuky, aby se vstřebal v dostatečném množství, k tomu obsahuje přírodní steroid ecdysteron, který je zodpovědný za růst svalové hmoty. Kromě toho obsahuje vitamíny E, B6 a K, kyselinu listovou, fosfor, draslík nebo hořčík. Špenátem lze zmírnit stres i bojovat proti arterioskleróze. Obsažený lutein podporuje zrak a betakaroten je silným antioxidantem působícím proti rakovině.

Mohlo by vás zajímat:  Pórková polévka zasytí a podpoří hubnutí. Obsažené vitamíny posílí imunitu a zdraví srdce
Zdroj obrázku: Freepik

Lahůdka pro dietáře

Obdobně jako jiná zelenina obsahuje pouhých 29 kcal na 100 gramů, ale navíc v sobě skrývá tylakoidy. To jsou látky povzbuzující vylučování hormonu sytosti a zpomalující trávení tuků, pocit plnosti tak vydrží dlouhé hodiny, nadto zbaví chuti na sladké. Špenát je ideální kombinovat s další zeleninou nebo ovocem do smoothie, přidávat do zeleninových salátů nebo jiných studených i teplých jídel.

Oxaláty mohou ublížit

Špenát je studnicí zdraví prospěšných látek, ale může i ublížit, především kvůli velkému množství oxalátů. Tyto sloučeniny zabraňují vstřebávání vápníku, což může vést až ke vzniku ledvinových kamenů, a také jódu, proto není špenát vhodný pro nemocné se štítnou žlázou nebo Hashimotovou chorobou. Vlivem oxalátů by se jej měli vystříhat nemocní s revmatem, artritidou, dnou nebo lidé, kteří mají potíže s překyselením organismu.

Zdroj: https://www.medicinenet.com/is_eating_spinach_every_day_good_for_you/article.htm
Přidat na Seznam.cz