Šípky: pro domácí spotřebu i přivýdělek

Přidat na Seznam.cz

V říjnu dozrávají šípky. V okolí obcí můžeme najít spoustu šípkových keřů. Sbírat můžeme ty z růží planých, ale i pěstovaných. V zimě si pak můžete připravit například šípkový čaj. A pokud nasbíráte šípků víc, než zvládnete spotřebovat, můžete je prodat a docela slušně si přivydělat. Výrobci čajů vám za ně doslova utrhnou ruce! Je ale důležité vědět, že případné chloupky ze sklizených šípků odstraňujeme ihned. Později by totiž mohly způsobit alergické reakce.

Kdy sbíráme šípky?

Ideální období pro sběr šípků je od konce září až do poloviny října. V tuto dobu mají šípky oranžovou až červenou barvu a jsou tvrdé. Pokud objevíte změklé šípky, které jsou zbarveny spíše do hnědé barvy, tak už je nesbírejte. Ještě než vyrazíte na sběr, je potřeba pomyslet na to, že se jedná o dřevinu, která obsahuje trny. Proto si s sebou vezměte nůžky a rukavice. Sbírat bychom měli ještě před prvními mrazíky, protože po namrznutí dochází ke snížení obsahu vitamínů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak sušíme šípky?

Šípky lze sušit vcelku, ale pokud máte i sušičku na ovoce, můžete je sušit také nakrájené na kousky. Jak sušit? Dejte si přitom pozor na běžné chyby. Lidé se bojí, že se šípky spálí, a proto je nedosuší. Nebo naopak šípky suší při vysokých teplotách, takže se připalují a ztrácejí vitamíny. Při sušení rozhodně nepřekračujte teplotu 80 °C.

  • Šípky zbavte stopek a kališních lístků.
  • Rozprostřete je na plech s pečícím papírem (nebo do misek v sušičce).
  • Sušte je při 60 °C (troubu s lehce otevřenými dvířky).

Skladování sušených šípků

Správně vysušené šípky by si měly zachovat tmavě červenou barvu. Nechte je zcela vychladnout a poté je umístěte do vzduchotěsných nádob. Skladujte je v suchu a temnu. Čím déle budete šípky skladovat, tím menší obsah vitamínů v nich bude. Proto je vhodné spotřebovat je do jednoho roku. Správně vysušené šípky můžete také prodat. Výkupny za ně letos nabízí cenu kolem 35 Kč za kilogram sušených šípků.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz