Se správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každý

Léto je obdobím, kdy sbíráme ovoce a následně z něj připravujeme zavařeniny, džemy a marmelády. Rádi je pak využíváme v pozdním podzimu a v zimě. Abychom si však užili jejich nezapomenutelnou chuť, musíme jejich přípravě věnovat náležitou pozornost. Jak ovoce dobře pasterizovat? To se dočtete v tomto článku.

Na zavařování se dobře připravte

Zavařeniny jsou jedním z nejlepších způsobů, jak uchovat chuť léta až do příštího roku. Před zavařením ovoce do sklenic se ale vyplatí seznámit se se způsoby, které nám tuto práci usnadní. Pasterizace je jednou z konzervačních metod, která spočívá v zahřívání obsahu sklenic. Zbavíme se tak patogenních mikroorganismů a zároveň prodloužíme trvanlivost ovoce.

Tento postup nám také umožní zachovat původní chuť a vůni připravovaných zavařenin. Dobu pasterizace ovlivňuje velikost nádoby. Před zahájením práce zkontrolujte pečlivě její stav a zbavte se naprasklých skel a rezavých víček. Jedním z nejoblíbenějších způsobů pasterizace je ohřívání sklenic v hrnci, tuto práci si ale můžeme značně usnadnit.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak zavařovat v troubě?

Na zavařování sklenic stačí použít troubu. Je to mnohem pohodlnější způsob, zvláště pokud máme připraveno hodně zavařovacích sklenic. Během jednoho procesu se jich do trouby totiž vejde mnohem více než do hrnce. Pasterizovat v troubě není nic těžkého. Stačí velký plech vyložit pečicím papírem. Poté na něj postavte naplněné sklenice otočené dnem vzhůru. Sklo by se nemělo dotýkat navzájem, ale ani stěn trouby.

Pokud je obsah sklenic vychladlý, vložte je do studené trouby. Pokud je ještě teplý, pak do vyhřáté. Troubu nastavte na teplotu asi 120 až 130 stupňů. Doba pasterizace je kolem 30 minut od okamžiku dosažení požadované teploty. Po uplynutí této doby troubu vypněte a sklenice nechte uvnitř dalších 30 minut. Poté je položte dnem vzhůru na předem připravené, chladné a zastíněné místo.

Zdroj: https://morningchores.com/oven-canning/
Přidat na Seznam.cz