Delicious Cooked Salmon Fish Fillets Grilled Salmon Fish Fillet Fresh Green Lettuce Vegetable Tomato Salad Balanced Nutrition Concept Clean Eating Flexitarian Mediterranean Diet

Ryby nesmí ve zdravém jídelníčku chybět, některé ale znamenají pro tělo pohromu

Všude slyšíme, že ryby jsou zdravé. Je to zajisté pravda, ale hodně záleží na tom, jakou rybu si vyberete. Některé druhy ryb jsou pro nás dobré, zatímco jiným rybám bychom se měli vyhýbat. Podívejme se na ryby, které patří na černou listinu v našem jídelníčku.

Které ryby jsou nejzdravější?

Odborníci na výživu doporučují jíst ryby v průměru dvakrát týdně (asi 300 g). Ryby jsou velkým zdrojem mnoha živin, vitamínů a minerálů, včetně omega-3 mastných kyselin. Nejzdravější jsou mořské ryby (losos, makrela, sleď, sardinky), protože obsahují nejvíce omega-3 mastných kyselin. Tyto druhy ryb můžete konzumovat s klidným srdcem na mnoho způsobů.

Mohlo by vás zajímat:  Většina ji rovnou vyhazuje, kávová sedlina přitom doma i na zahradě najde skvělé využití
Zdroj obrázku: Freepik

Které ryby jsou naopak nejhorší?

Některé druhy ryb obsahují hodně rtuti, olova a dioxinů. Tyto ryby žijí ve znečištěném prostředí a absorbují toxiny do svého těla. Toxiny z masa neodstraníme ani tepelnou úpravou. Existují druhy ryb, které jsou přitom citlivé na absorbování škodlivých látek, které nakonec skončí na našem talíři. Na které z nich byste si měli dávat velký pozor?

Pangas je název hned pro několik druhů ryb. Bez ohledu na to, na kterou z nich narazíte, se nesetkáte s ničím zdravým. Tato ryba sice nemá kosti a prezentuje se jako dietní, ale zároveň se v ní nachází velké množství toxinů, protože žije obvykle ve znečištěných vodách Mekongu v Číně. To samé platí o rybě jménem tilapie, která rovněž pochází z Mekongu.

Mohlo by vás zajímat:  Životadárná voda umí i škodit. Příliš mnoho zálivky prospěje málokteré rostlině

Co se stane, když je sníte?

Nemusí se to stát vždy, ale někdy po konzumaci toxických ryb můžeme očekávat příznaky otravy, jako je průjem, bolest břicha, bolesti hlavy, vyrážka, zvracení, abnormální krevní tlak nebo kovová příchuť v ústech. Jestli si chcete být jisti kvalitou ryby, vždy se dívejte na značku modré ryby, která je symbolem pro certifikát MSC, který je udělen jen po splnění přísných norem. Jedině tak si budete moci vychutnat kvalitní ryby, ze kterých vám nebude špatně.

Zdroj: https://draxe.com/nutrition/fish-you-should-never-eat/
Přidat na Seznam.cz