První třešně dorazily na pulty obchodů. Víme, proč je nekupovat a počkat si na lepší

V obchodech můžete najít první třešně. Jejich cena je ovšem šílená. Dnes nám přijde, že je v obchodě drahé všechno, ale za třešně v obchodě mimo jejich sezónu zaplatíte skutečné jmění. Přitom stačí, abyste si chvíli počkali a během sezóny si zašli na trh nebo k sousedům, kteří toto lahodné ovoce pěstují. Jak třesně ovlivňují naše zdraví?

Kdy začíná sezóna třešní?

Sezóna třešní v našich zemích je bohužel poměrně krátká. Z tohoto důvodu je mnoho lidí kupuje z obchodu, i když to není nutné. Jednoduše si je vychutnejte během sezóny. Pro vaše zdraví i peněženku to bude mnohem lepší. Sezóna trvá od června do července, něco málo přes měsíc. Třešně v obchodech nyní jsou dovážené, ale když si chvíli počkáte, budou stát mnohem nižší cenu. Navíc budou pěstované zde a bez pesticidů, které prodlužují jejich životnost při dovozu.

Zdroj obrázku: Freepik

Co třešně obsahují?

Třešně chutnají úžasně, ale mají také mnoho zdravotních benefitů. Třešně jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Bohaté jsou na vitamín C, A, E, K a skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, jód a zinek. Mají velmi málo kalorií a naopak hodně vlákniny. Jsou sladké, ale konzumovat je mohou i diabetici, protože obsahují velmi málo sacharózy, která zvyšuje glukózu v krvi. Glykemický index třešní je 22 a 80 % ovoce tvoří voda. Čím je třešeň tmavší, tím je zdravější.

Proč byste měli jíst třešně?

Třešně jsou velmi bohaté na polyfenoly, které mají silné antioxidační vlastnosti. Díky tomu fungují proti cukrovce, srdečním chorobám, některým druhům rakoviny, ale dokážou také snížit riziko demence. Třešně jsou velmi prospěšné hlavně pro srdce, protože snižují krevní tlak. Vysoký podíl vitamínu C je přínosný pro imunitní systém a díky jódu pomáhají štítné žláze pro správnou funkci. A nakonec díky vláknině bude správně fungovat váš metabolismus a trávicí systém.

Zdroj: https://www.health.com/nutrition/health-benefits-cherries
Přidat na Seznam.cz