První mrazy jsou ideální pro procházku do přírody. Nasbírané jeřabiny budou mít největší sílu

Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) je velmi výrazný listnatý strom. Unikátním znakem jsou dlouhé a jemné zelené lístky a sytě červené bobule. Málokdo ví, že z těchto bobulí lze vytvořit tinkturu, nebo dokonce velmi léčivý sirup. Velmi se osvědčil při potížích s močovými cestami. Bobule mají největší léčivou sílu, stejně jako plody bezu, až po prvním mrazíku.

Plody plné vitamínů

V zázračných kuličkách najdeme mimo jiné vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K, draslík, sodík, hořčík, vápník, měď, zinek, organické kyseliny (parasorbovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou), flavonoidy (kvercetin, kaempferol a rutin), taniny a pektiny. Jeřabiny jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. V tomto ohledu jsou na stejné úrovni jako citrusy.

Kdy využít jejich léčivé vlastnosti?

V minulosti byly tyto plody velmi často využívány při léčbě mnoha onemocnění. Dnes jejich vlastnosti a způsoby využití zná už málokdo a to je velká škoda. Touto rostlinou se léčili již ve starém Římě, kde je zaznamenána léčba neduhů spojených se srdcem a cévami. V pozdějších dobách se blahodárné účinky jeřabin začaly využívat také při krvavých průjmech, onemocnění plic a jater a také při vodnatosti doprovázející selhání ledvin.

Zdroj obrázku: Freepik

Kyselina sorbová

V jeřabinách je obsažena kyselina sorbová. Tato kyselina a její soli mají protiplísňový a protikvasinkový účinek. Jsou účinné nejen při léčbě infekcí způsobených houbami rodu Candida. Studie ukázaly, že extrakty z této rostliny inhibují růst patogenních bakterií, jako je Staphylococcus aureus, stejně jako E. coli, Salmonella enterica a Pseudomonas aeruginosa. Jeřáb je také silně antioxidační, takže příznivě působí na negativní účinek volných radikálů na tělo.

Nenahraditelný vitamín C

Nejvíce tuto rostlinu a její plody oceníme na podzim, jelikož obsahují neuvěřitelně vysoký podíl vitamínu C. Jeřabiny doplňují nedostatky vitamínů a minerálů. Co je důležité, v období zvýšených infekcí podporují imunitu těla. Jsou také prospěšné při zotavení se po nemoci.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rowan-berries.html
Přidat na Seznam.cz