Prořezání ovocných stromů zajistí bohatou úrodu každý rok. Základní postup zvládne každý

Řez ovocných stromů je jedním ze základních a nejdůležitějších ošetření, která ovlivňují kvalitu úrody. Stromy na zahradě díky němu rychleji vyvíjejí mladé výhonky, rychleji kvetou a více plodí. Navíc se minimalizují rizika chorob a rostliny se lépe připraví na přezimování. Jelikož přichází podzim, je čas se na řez ovocných stromů pořádně připravit.

Správný čas záleží na druhu stromu

Na otázku, kdy přesně ovocné stromy prořezávat, neexistuje jednoznačná odpověď. Hrušeň, jabloň, mišpule, kdouloň a švestku je vhodné prořezávat v období od ledna do března. Broskvoň, meruňku a ořešák bychom měli prořezávat na jaře a v pozdním létě po sklizni ovoce se prořezává třešeň a višeň. Výjimkou jsou čerstvé vysazené stromy, které se vždy prořezávají až na jaře.

Bez ohledu na to, kdy se do řezání pustíte, je vhodné zvolit slunečný a suchý den a ideálně bezvětří. Vlhkost a vítr totiž nejsnáze šíří patogeny. Každý řez namažte zahradí mastí s přídavkem fungicidu. Pro řez je nejlepší použít zahradní nůžky nebo speciální nůžky na větve. Hodí se i elektrické nářadí. Je důležité, aby nástroje byly perfektně ostré a dezinfikované.

Zdroj obrázku: Freepik

Tři typy řezů

Existují tři typy řezů. Tvarovací se provádí za účelem získání vhodného tvaru a spočívá v odstranění větví rostoucích vodorovně, dovnitř nebo dolů. Přeexponovaný řez se aplikuje po tvarovacím, odstraňují se křížící se větve a zbytečné letorosty. Plody díky němu získají více světla. Intervenční řez se provádí, když se objeví škůdci nebo příznaky houbových chorob. Odstraněny by měly být všechny infikované větve.

Staré stromy s vyvinutou korunou se nejprve musí zkrátit. Poté se přistoupí k intervenčnímu řezu, následně se prořezají výhonky prorůstající do středu koruny a konečnou fází omlazení je ztenčení bočních výhonů. U mladých stromů je tomu trochu jinak – stromy, které ještě nemají větvení, zkraťte na 70 až 90 cm. U rozvětvených stromů seřízněte postranní výhony kratší než 50 cm zhruba na třetinu.

Zdroj: https://modernfarmer.com/2015/02/right-cut/
Přidat na Seznam.cz