Postřik z droždí rostliny posílí a ochrání je před nebezpečnými chorobami. Připravený je během chvíle

Většina lidí nemá vůbec tušení, že obyčejné droždí se nehodí jen na kynuté buchty nebo knedlíky. Může se totiž použít na zahradě ve formě ekologického a přírodního postřiku pro ochranu a posílení okrasných i kulturních rostlin. Na rozdíl od kupovaných přípravků neobsahuje chemikálie, k tomu dokonale stimuluje růst rostlin a posiluje kořenový systém. Co je potřeba vědět a jak se kvasnicový postřik používá?

Pekařské droždí vyniká cennými vlastnostmi

Říká se mu pekařské droždí (nebo také kvasnice) a nejčastěji se používá pro kynutí těsta a na výrobu různých druhů pečiva. V některých rodinách je oblíbená také drožďová pomazánka nebo polévka. Cenných vlastností droždí se může využít též na zahradě, protože jsou kvasnice pokladnicí vitamínů ze skupiny B, sacharidů, minerálů, jako jsou železo, draslík, hořčík nebo vápník, a také aminokyselin. Všechny tyto látky napomáhají stimulovat růst rostlin a posilují jejich obranyschopnost proti škůdcům.

Zdroj obrázku: Freepik

Postřik z droždí pro ochranu

Plísně patří mezi nejčastější choroby rostlin, které domácí pěstitelé řeší. A právě postřik z droždí dokáže účinně ochránit rostliny, okrasné květiny nebo zeleninu před plísněmi typu plísně šedé způsobené houbami Botryotinia. Kromě toho lze tímto postřikem eliminovat houbu Rhizoctonia, způsobující strupovitost, moniliózu, projevující se hnilobou plodů, nebo Alternaria neboli čerň poškozující skvrnami listy i plody. Postřik se aplikuje přímo na listy rostlin, kvasinky jsou taktéž houby, proto dokonale blokují přístup ostatních druhů, které by mohly rostlinu napadnout.

Příprava kvasnicového postřiku

A jak připravit postřik z droždí? Příprava je nadmíru snadná, rozpustí se 100 gramů čerstvého pekařského droždí v 500 mililitrech plnotučného mléka. Po dokonalém rozpuštění kvasnic se roztok zředí 10 litry vody. Pro zvýšení efektivity se může přidat lžíce tekutého mýdla nebo hoblin šedého mýdla. Kvasnicový postřik se může použít na většinu rostlin včetně rajčat, okurek, jahod nebo vinné révy. Velmi dobrých výsledků se dosahuje při postřiku růží, který se doporučuje do poloviny léta.

Zdroj: https://www.corvallisadvocate.com/2021/using-yeast-in-the-garden/
Přidat na Seznam.cz